Новини
Події

Раритети, каталог та нова експозиція – як Хмельницький краєзнавчий музей відзначив свій ювілей

У четвер, 24 жовтня, у залах Хмельницького обласного краєзнавчого музею було гамірно та святково. Саме цього дня у закладі відзначали значну дату – 90 років з дня заснування.

Утворений у далекому 1929 році у тоді ще Проскурові, спочатку він називався музеєм санітарної культури. 1933 року від нього відокремився краєзнавчий відділ. Згодом, коли Проскурів став обласним центром, музей також змінив свій статус на обласний. З 1986 року заклад розташовується на вулиці Подільській, має п’ять відділів, а його фонди налічують понад 85 тисяч експонатів.

Зазвичай, подарунки з нагоди дня народження, а особливо – ювілею, дарують винуватцю події. Звісно, працівники музею отримали свої нагороди та відзнаки за плідну працю. Але й самі подарували хмельничанам розкішні сюрпризи. Так, у фойє музею розгорнули виставку унікальних експонатів, якими може похизуватися не кожен заклад. Пернач, ритуальна чаша, книги та ікони, раритетні скульптури, прикраси та багато іншого – все це можна побачити у музеї до кінця року. Одна з родзинок саме цієї частини виставки – велосипед, практично повністю зроблений з дерева (за виключенням шин на колесах та сідла). Цей транспортний засіб, кажуть у музеї, зробив мешканець Шепетівщини, який дуже мріяв мати двоколісний засіб пересування. І навіть їздив на ньому до 70-х років минулого століття.

Ще один святковий подарунок містянам – каталог «З музейної скарбниці». Структуроване видання містить у собі перелік  найцінніших експонатів з музейних фондів.

«Загалом у видання увійшло 232 експонати. Вони поділені на п’ять груп: археологія, історія, сакральні предмети, етнографія та природа», – розповідає кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін.

Видання зробили науково-популярним, аби задовольнити запити фахівців та зацікавити звичайних відвідувачів музею.

Найцінніша та найскладніша експозиція – «Непізнаний світ комах» – ще один подарунок хмельничанам від музею. Над нею, кажуть наукові співробітники, працювали близько двох з половиною років. Робили ремонт, придумували та оформлювали інтер’єр, класифікували та розміщували експонати, а їх у досить невеликому приміщенні виставлено понад дві тисячі. Здебільшого тут – метелики: від найменших – до насправді гігантів. Розмах крил найбільшого – 22 сантиметри. Переважно, представлені експонати презентують фауну Поділля, але є тут екземпляри, привезені й здалеку, в тому числі, з-за кордону.

Також в експозиції можна побачити майстерно зроблений мурашник у розрізі. Роздивитися під збільшувальним склом крихітних комах-літунів. Залізти у середину дерева – там також є частина експозиції. Також у виставковій залі є живі експонати – понад сотня тарганів у величезному акваріумі. А ще тут можна пройти квест – відшукати в інсталяції серед сотень метеликів з паперу – шість справжніх. Звісно, не живих, а засушених.

Експозиція з комахами – постійно діюча. Тож якщо вам цікаво побачити все це на власні очі – приходьте до музею. Крім комах та раритетів там ще багато цікавого.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS