Новини
Здоров’я

На Хмельниччині зафіксували вже другий випадок дифтерії

На Хмельниччині у 46-річного мешканця Чемеровецького району підтвердили дифтерію. Про це з посиланням на держустанову «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує “Є”.

Як зазначається, на момент проявів перших симптомів чоловік перебував у селищі Гусятин Тернопільської області. Там звернувся до місцевої лікарні, де його і госпіталізували. 

“Коли у хворого запідозрили дифтерію, чоловіка перевели до Хмельницької інфекційної лікарні. Тут, провівши додаткове обстеження, хворому підтвердили поставлений діагноз – дифтерія. Стан хворого був середньої важкості. Наразі він вже пролікований і виписаний”, – повідомила завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Федак.

Хворий був щеплений від дифтерії у 2017 році. Саме тому перебіг хвороби пройшов без ускладнення, пояснюють лікарі.

Влітку у Хмельницькому зафіксували перший випадок захворювання на дифтерію. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, щеплення від дифтерії рекомендовано Календарем профілактичних щеплень не лише дітям, а й дорослим кожних 10 років після 16-річного віку.

«На Хмельниччині рівень вакцинованих дорослих від дифтерії та правця досить низький і становить 49 відсотків. Щодо дітей, то рівень їх вакцинації до року становить 67 відсотків, у 18 місяців – понад 73 відсотки, 6 років – 66 відсотків, 16 років – 75 відсотків», – каже головний епідеміолог Хмельницької області Олександр Мирний.

Нагадаємо, вакцин проти дифтерії та правця у регіоні нині є з надлишком. Все, що необхідно, це прийти до свого сімейного лікаря і дізнатися, чи потрібно вакцинуватися.

Зауважимо, дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. Симптомами хвороби є: біль у горлі, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, ускладнене дихання та ковтання, висока температура, набряк слизової оболонки носоглотки, збільшення лімфатичних вузлів.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS