Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому створюють новий парк: як він виглядатиме

У Хмельницькому презентували ескізний проект парку “Подільський”, який збираються облаштувати у Південно-Західному мікрорайоні. Дитячі і спортивні майданчики, пікнік-зони, бігові доріжки, територія для маунт-байкінгу і фонтан у центральній частині. Саме таким бачать парк “Подільський” архітектори громадської ініціативи “ProProstir”, йдеться у сюжеті МТРК “Місто”. 

Проект розробляли на основі власних ідей та з урахуванням побажань мешканців. На 7 га землі, згідно з ескізом, будуть екопарковки, бігова доріжка, оглядова і пікнік-зона. 

“Був запит громади на парк як природне місце, і ще запит урбаністичний – мати зону, де можна відпочивати з дітьми, поспілкуватися. Ми б хотіли максимально зберегти рельєф і насадження парку. Зрозуміло, що територію треба почистити”, – розповів архітектор Дмитро Райфшнайдер.  

Особливістю і складністю цієї ділянки, що між вулицями Львівське шосе та Західно-Окружною, є горбистість. Тож на доріжках і пішохідних доріжках планують облаштувати сходи і пандуси. Переходи місцевості дозволяють створити тут зону для маунт-байкінгу.

“Сам парк немаленький, є площа, і можливо, буде запит”, – каже Дмитро Райфшнайдер.  

Мешканці мікрорайону підтримують майже всі ідеї архітекторів, але в першу чергу просять збудувати транзитно-пішохідну зону через парк і встановити лави та урни для сміття.

“Треба, щоб люди могли ходити, і мали можливість відпочити, щоб обов’язково лавочки були”, – вважає жителька мікрорайону Галина.

Усі побажання будуть враховані в остаточному варіанті проекту. Скільки коштуватиме, і коли буде реалізований проект, поки не кажуть.

“Ми цей проект плануємо реалізовувати впродовж декількох років, бачимо, що потрібна велика сума грошей і передбачаємо черговість робіт”, – пояснює начальниця відділу з благоустрою міста управління ЖКГ Тетяна Циб.

Як розповіли у “ProProstir”, основна ідея полягає в створенні парку, в якому важливими є не стільки майданчики (дитячі, спортивні, атракційні тощо), а власне сам парк (дерева, галявини, схили). Зрозуміло, що потрібно виділити місця для відповідних вікових і зацікавлених груп, але робити це потрібно максимально бережно, без істотних втручань в рельєф, в існуючі дорослі дерева тощо. А елементи благоустрою максимально вписати в природне середовище.

Окрім цього з дослідження і проведених перших громадських обговорень випливає, що парк є транзитним, і домінуючим напрямком є сполучення Львівського Шосе і вул. Фельштинської.

Відповідно, усі рішення (напрямки доріжок, розташування майданчиків) випливають із трьох основних запитів:

– Максимальне збереження природних умов (ландшафт, дорослі дерева, галявини)

– Основні транзитні напрямки

– Побажання місцевої громади

Щодо автомобільної стоянки: вона розташована вздовж Львівського Шосе – знаходиться за межами Парку між тротуаром і виділеною земельною ділянкою.

Нагадаємо, у Кам’янці-Подільському відкрили скейт-парк.

Детальніше – у сюжеті: 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS