Новини
Суспільство

Головний парк Хмельницького хочуть перетворити на ще один базар?

Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана у Хмельницькому – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Площа парку становить 140 га. Мало хто вже пам’ятає парк у його первозданному вигляді – тобто у недоглянутому і захаращеному стані. Невелика кількість підприємців багато років тому прийшли сюди фактично на голу землю, зайнялись проведенням комунікацій і облаштуванням цивілізованого місця торгівлі й розваг. Все – за власні кошти. Крім того, ці люди фінансово допомагали облаштовувати не лише прилеглу територію, сплачували податки, давали роботу містянам. І до цього часу керівництво парку все влаштовувало: підприємці уклали договори пайової участі і працювали. Але прийшов час, і розкручений парк, вочевидь, став ласим шматком для чиновників.

«Моє завдання – наповнювати міський бюджет. І буде на тому місці стояти той, хто буде платити більше», – пояснює начальник міського управління ЖКГ Василь Новачок.

З 2017 року парк перетворився на місце баталій між підприємцями та владою. «Тиха війна» починалася у судах, а зараз триває у стінах виконкому. Протягом трьох років цього не відчувають ні хмельничани, ні гості міста. Люди приходять відпочивати сім’ями, розважаються, смакують кавою та ласощами. Проте, за задумом чиновників, парк імені Чеккмана незабаром може перетворитися на ще одну «толкучку». І це поза тим, що сам міський голова Олександр Симчишин неодноразово у промовах виголошував: потрібно позбутися клейма «базарна столиця». Схоже, з часом він передумав. І земля у парку може піти з молотка під 59 однотипних кіосків, які стоятимуть усюди.

Відвідувачі парку кажуть – наразі торгових точок достатньо. Але місцева влада вже замовила львівським архітекторам нову концепцію, яку, крім ініціаторів змін у головному місці відпочинку хмельничан, ніхто не бачив. Навіть депутатам її показали «на пальцях». І хоч «бізнесовий муляж» тричі виносили на голосування, народні обранці жодного разу його не підтримали.

Підприємці парку оббили пороги виконкому з надією, що їх почують. Погодилися і вдвічі збільшити розмір пайової участі задля продовження діяльності на території парку. Позаду також суди, до яких звернулися і підприємці, і міськвиконком. Кінцевим рішенням став вирок Апеляційного суду: «підприємці мають право працювати і далі за договором пайової участі. А скаргу виконавчого комітету Хмельницької міської ради – залишити без змін». Але рішення суду є, а бажання виконувати його – не видно.

Комунальне підприємство «Парки і сквери міста Хмельницького» знову оголосило конкурс на передачу права на розміщення тимчасових споруд в парку імені Чекмана на умовах договору про пайову участь в утриманні об’єкта благоустрою. У переліку лотів – діючі торгові точки, тобто торгові місця підприємців вже віддані на шматування.

Повний спецрепортаж каналу «Перший Подільський»

Читайте також: Кінець епохи порядку: чим Хмельницькому загрожує рішення суду щодо МАФів

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS