Новини
Суспільство

Хмельничан просять прибрати на кладовищах

Шаровечківське кладовище – одне з найбільших і найстарших у Хмельницькому. Ховають містян тут, починаючи з 1964 року. Зараз на цвинтарі понад 120 тисяч могил. Більше половини з них заросли високою травою. Їх роками ніхто не прибирає, адже родичі багатьох померлих вже також пішли з цього світу, багато через вік не можуть прийти та поприбирати. Найпроблемнішим на Шаровечківському кладовищі є 11-й, так званий єврейський, сектор. Більшість родичів похованих тут померлих виїхали за кордон, тож могили залишилися без догляду.

За благоустрій кладовища відповідає спеціалізоване комунальне підприємство «Міська ритуальна служба», але комунальникам могили впорядковувати заборонено законом. Вони лише підмітають алеї та доріжки, вивозять сміття та сухостій з цвинтаря на сміттєзвалище. Найбільше роботи у комунальників – навесні перед Провідною неділею.

«В цей період у нас завал, тому що йде велика маса людей на кладовище, заїжджає велика кількість автомобілів. Комунальна техніка не в змозі їздити, оскільки вулички між секторами вузенькі. Дуже багато сміття, яке ми не в змозі вивезти», – пояснює начальник СКП «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник.

Тож поки не випав сніг, хмельничан просять приїхати на кладовища і прибрати могили. Місця, куди можна зносити сміття передбачили біля кожного сектора.

Всього у Хмельницькому 14 кладовищ. Їх комунальники прибирають по черзі, складаючи графіки відповідно до кількості техніки і персоналу. Найбільш впорядкованими вважаються колишні сільські цвинтарі у віддалених районах міста. Найгірша ситуація – на Шаровечківському кладовищі.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

  Читайте також: Хмельницький заробив майже 3 млн гривень на смітті

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS