Новини
Суспільство

Посадять сакури і вирубають каштани: як у Старокостянтинові оновлюють центр міста

Декілька днів поспіль у Старокостянтинові не вщухають пристрасті навколо запланованого розширення центральної вулиці міста – князя Острозького. Для того, аби реалізувати цю задумку, доведеться зрубати, не багато, не мало, близько сотні старих каштанів, які ростуть обабіч дороги. Натомість, хочуть висадити сотню сакур, які обійдуться бюджету міста у 384 тисячі гривень.

До висадки дерев днями долучився й Старокостянтинівський міський голова. Як розповів виданню Старкон.City Микола Мельничук, ідея прикрасити місто екзотичними деревами виникла тоді, коли розпочали реконструкцію дороги. Планується, що після завершення ремонтних робіт центральна дорога буде з двостороннім рухом у дві смуги, шириною 16 метрів.

«Розширення дороги — необхідність. За останні роки кількість транспорту у місті значно зросла, і вже є затори. Реконструкція дозволить врегулювати рух транспорту та пішоходів і зробить вулицю більш просторою і світлою, а цвітіння сакур стане окрасою Старокостянтинова, – прокоментував виданню очільник міста. І додав: – Ми зріжемо каштани, для того вже є проект і необхідні рішення. Інакше дорогу не розширити. Та й каштани вже у аварійному стані. Але спочатку висадимо нові дерева, щоб показати людям: прагнемо зробити місто кращим.

От тільки не всі мешканці Старокостянтинова дивляться на цю історію так оптимістично, як міський голова. У соцмережах декілька днів тривають обговорення змін у центрі міста. В першу чергу, людей непокоїть те, що ні плану реконструкції дороги, ні кошторису ніхто з містян в очі не бачив. Крім того, на думку людей, у Старокостянтинові є чимало нагальніших проблем, ніж придбання дорогої екзотики. «Лікарня без обладнання», «Місту потрібні спортивна школа та будинок школяра», «На сакури гроші є, а на зарплату лікарні немає», «Вирiжуть каштани, висадять сакури i буде калюжа на всю дорогу i селфi», – так відреагували старокостянтинівці на повідомленням про оновлення обличчя міста. Крім того, містян дивує вибір саме японського дерева. «Чому не вишні, не калина?» – цікавляться люди у коментарях під новиною.

Забили на сполох і мешканці будинків, розташованих на вулиці Острозького. На їхню думку, винищення дерев призведе до того, що влітку людям не буде чим дихати, а розширення дороги та більш інтенсивний рух на ній може призвести до появи тріщин у старих будинках.  Тож люди швидко створили ініціативну групу, написали колективне звернення до виконавчого комітету і тепер збирають під ним підписи.

У листі, який наразі вже підписали, як мінімум, 40 осіб, зокрема, зазначено:

«На нашу думку ці роботи становлять екологічну загрозу, руйнують історичне обличчя міста, а їх результат критично вплине на стан наших будинків та навколишніх будівель… Щороку влітку ми потерпаємо від надмірної спеки, загазованості, відсутності затінку. Винищення каштанів погіршить якість повітря… Екологи-науковці пропонують висаджувати лише великомірні дерева з правильно сформованою кроною, та відповідними характеристиками: стійкістю до загазованості, тепло- водо- поглинання, створення тіні, вироблення кисню, затримання вологи відповідно до нашої кліматичної зони. У зв’язку з цим ми вважаємо, що неприпустимо замінювати великі каштани маленькими декоративними (сакура, клен)».

Крім того, за допомогою звернення люди очікують отримати відповіді на так питання:

  • чи проводилась екологічна оцінка впливу реконструкції дороги по вул.Острозького і які її результати?
  • з ким узгоджувались роботи, що змінюють історичне обличчя міста?
  • чому не були проведені громадські слухання з цього питання?
  • яким документом обґрунтована необхідність розширення дороги?
  • яка загальна вартість робіт по реконструкції вулиці (включно з облаштуванням тротуару і висадкою дерев)?

Історія зі старокостянтинівськими сакурами нагадує ситуацію з парком імені Чекмана у Хмельницькому, де, нагадаємо, за задумом влади планується встановити 59 однотипних МАФів. Ні в Хмельницькому, ні Старокостянтинові, виявляється, депутати не в курсі владних ідей. Депутати Старокостянтинова вважають: у місті є райони, які потребують уваги більше, ніж центр. До того ж, вартість реконструкції, яка їм відома, як-то кажуть, «сягає небес».

«За моїми даними, це приблизно дев’ять мільйонів. А що таке дев’ять мільйонів? Це приблизно дев’ять доріг в місті можна зробити», – прокоментував журналістам хмельницького телеканалу депутат Старокостянтинівської міської ради Степан Полупан. І додав, що питання реконструкції вулиці князя Острозького не виносилося на сесію, воно пройшло лише через виконавчий комітет.

Що ж до міського голови Старокостянтинова Миколи Мельничука, то побоювання людей, які прийшли до нього на прийом, аби отримати відповіді, він назвав домислами. Щоправда, не підкріпив свою думку жодними документами, які би спростували слова мешканців Старокостянтинова.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS