Новини
Суспільство

Учасники акції «Рік без Каті» у Хмельницькому вимагали покарати замовників вбивства Гандзюк

Її ім’я стало символом, а смерть перетворилася на виклик системі. Рівно рік тому померла відома херсонська громадська діячка Катерина Гандзюк. Останні три місяці після замаху на її життя жінка була прикута до ліжка у київській клініці.

31 липня Катерину облили сірчаною кислотою у дворі херсонської багатоповерхівки. Злочин одразу ж пов’язали з діяльністю активістки. Жінка брала участь у Євромайдані, боролася з проросійськими рухами у Херсоні та корупцією у середовищі місцевих можновладців й правоохоронців. До нападу Катерина працювала радницею міського голови і виконувачкою обов’язків керуючого справами Херсонського міськвиконкому.

У річницю загибелі Гандзюк на хмельницькому Майдані Незалежності відбулася акція «Рік без Каті». Обласний центр став одним із 40 українських міст, які долучилися до цього заходу. У Хмельницькому з вимогою виявити й покарати всіх винних у вбивстві громадської діячки зібралося близько півсотні учасників. У руках деякі з них тримали плакати із написами «Хто замовив Катю Гандзюк?»

«Ми зібралися, щоб показати, що ми єдині, що ми не зліземо з них. А люди, які дійсно вчинили цей злочин, мають нести покарання», – наголосив координатор акції «Рік без Каті» у Хмельницькому Олег Черненко.

Нагадаємо, за рік після смерті Катерини Гандзюк до відповідальності притягнуті 5 учасників замаху. Найбільший термін ув’язнення – 6,5 років – суд призначив організатору вбивства – Сергію Торбіну. На 6 років засудили Микиту Грабчука, який обливав Катерину кислотою. По 4 роки отримали Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський, котрі слідкували за Гандзюк. Найменше за гратами – а саме 3,5 роки – проведе Віктор Горбунов, який придбав кислоту.

Замовники ж та основні організатори злочину досі на свободі. У справі фігурують місцевий кримінальний авторитет Олексій Левін, помічник екс-нардепа Ігор Павловський та голова Херсонської облради Владислав Мангер. Розслідуванням спочатку займалася поліція, згодом – Служба безпеки України. Журналісти й соратники Каті весь цей час неодноразово вказували на прогалини слідства.

«Часом мені здається, що у нас нічого не відбувається без тиску. Таке враження, що в Україні поліція тільки змінила табличку, а залишилася тією ж структурою, якою була раніше», – зазначила учасниця акції «Рік без Каті», співголова коаліції «Рада Реформ Хмельниччини» Альона Береза.

Катя Гандзюк – одна з багатьох українських активістів, які постраждали через свою діяльність. Зокрема, замовників побиття харків’янина Дмитра Булаха, одесита Віталія Устименка, херсонця та друга Гандзюк Сергія Нікітенка досі не знайдено.

«Це болить. Дуже шкода, що громадянин України не може довіряти правоохоронним органам, судам, – вважає громадська активістка Леся Стебло. – Але такі акції, як сьогодні, дають надію: ми здаватися точно не будемо».

Читайте також: «Ми не хочемо миру, ми хочемо перемоги» – у Хмельницькому пройшла акція протесту (ФОТО)

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter