Новини
Здоров’я

На Хмельниччині відкрили вже восьму медичну амбулаторію (ФОТО)

На Кам’янеччині відкрили восьму в області амбулаторію, збудовану за програмою “Доступна медицина”. Про це повідомляє прес-служба обласної адміністрації.

Двері для пацієнтів новенька амбулаторія у селі Голосків. Відтепер медичне обслуговування стало ближчим та доступнішим для трьох тисяч мешканців сіл Гуменецької об’єднаної територіальної громади: Голоскова, Улянівки, Кептинець та Кудлівець.

Загальна кошторисна вартість об’єкта – 8 млн. 295 тис. грн., з них 949 тис.грн. – вартість обладнання і 572 тис. грн. – вартість автівки. 90% фінансування на будівництво та обладнання надійли з державного бюджету, решту коштів на умовах співфінансування виділила Гуменецька ОТГ.  

Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, Гуменецька громада від дня створення демонструє, що означає бути лідером у всьому. Це громада, яка однією з перших увійшла в реформу децентралізації, і результати роботи має насправді вагомі.

В амбулаторії працює двоє сімейних лікарів та педіатр. Передбачається також, що пацієнти зможуть скористатися денним стаціонаром.

Як і вимагає наказ МОЗ, медичний заклад має усе необхідне згідно табелю оснащення: електрокардіограф, гематологічний аналізатор, експрес-тести на тропонін, вірусні гепатити В і С, ВІЛ-СНІД та вагітність, отоофтальмоскопи, пульсоксиметри, піксометри для проведення аналізів, глюкометри, комп’ютерну техніку. Підведено оптоволоконний кабель для доступу до швидкісного інтернету, який надалі дозволить впровадити телемедичні послуги. У приміщенні передбачене і житло для лікаря. Також для лікарів закуплено службовий автомобіль, завдяки якому вони матимуть можливість виїжджати до пацієнтів, що не в змозі самостійно прийти до амбулаторії.

Нагадаємо, у селі Петрашівка Віньковецького району 30 жовтня запрацювала новозбудована амбулаторія загальної практики сімейної медицини.

Як повідомлялося, у 2018 році за рішенням Уряду на програму «Доступна медицина» для Хмельниччини було виділено 213 мільйона гривень, за рахунок яких планується побудувати 27 нових амбулаторій. Крім того, програма передбачає доукомплектування 28 існуючих амбулаторій, які не потребують капітального ремонту, а потребують оснащення медичним обладнанням і транспортом, аби налагодити дієве надання медичної послуги для населення.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter