Новини
Суспільство

Недитячі ігри: чому крадуть підлітки у Хмельницькому

На обліку служби у справах дітей у Хмельницькому наразі  – понад півсотні дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Серед них 16 – це діти старшого віку (15-17 років), які схильні до злочинів. Щодо них є відповідні вироки та ухвали суду. Про це повідомила начальниця служби у справах дітей Оксана Гончар.

Працівники служби із залученням правоохоронних органів,  центру соціальних служб, сім’ї й молоді та департаменту освіти влаштовують профілактичні рейди на таких локаціях, як  вокзали, парки відпочинку, інтернет-клуби. Протягом вересня-жовтня у всіх середніх загальноосвітніх закладах Хмельницького  відбулася профілактична акція  «Урок». Її мета – виявлення дітей, що не охоплені навчанням та не здобувають освіту.

Від початку року працівники служби у справах дітей взяли участь  у понад 500 судових засідань, із них 116 – стосувалися  кримінальних проваджень щодо дітей. У таких випадках фігурують юні хмельничани від 16 років. Адже саме з цього віку настає кримінальна відповідальність. Основні правопорушення, які вчиняють діти – крадіжки.

«Це, в основному, крадіжки з супермаркетів. Крадуть кондитерські вироби, шоколадки, спиртні напої. Зараз збільшується кількість дівчат, які крадуть косметичні набори або парфуми. Ціна цих виробів немала, саме тому настає кримінальна відповідальність», – пояснює Оксана Гончар.

Правоохоронці пов’язують збільшення кількості таких правопорушень з популярною нині у підлітковому середовищі грою «Правда або дія».

«Сенс гри – або ти кажеш правду, або виконуєш якусь дію. От вони і придумують таке: іди і вкради. Для дівчат – косметику, для хлопців – продукти. Якщо ти вкрав і тебе не зловили, ти пройшов цей рівень. При цьому буває, що крадуть на 20 гривень, а у кишені може лежати 600», – пояснює старша інспекторка з ювенальної превенції Хмельницького відділу поліції Світлана Мельник.

Декілька неповнолітніх наразі перебувають у стінах СІЗО за серйозніші злочини. Наприклад, за розбійні напади. За інформацією соцпрацівників, більшість з цих дітей – з неблагополучних родин, де батьки самоусунулися від виховання.

Разом з тим, у Хмельницькому зафіксовані і випадки домашнього насильства, спрямованого батьками на дітей. За словами Світлани Мельник, правоохоронцям відома ситуація, коли один з юних хмельничан самостійно звернувся із проханням про поміщення його у реабілітаційний центр – подалі від недбайливих та жорстоких батьків.

Читайте також: Діти з Хмельниччини увійшли в п’ятірку кращих на всеукраїнських змаганнях юних кінологів

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter