Новини
Суспільство

За що штрафуватимуть хмельничан з дітьми

Дитина – лише в автокріслі,  інакше – штраф. Так вирішили нардепи, проголосувавши «за». Та поки законопроект очікує на президентський підпис, батьки, поліцейські та таксисти вже почали активно готуватися до нововведень.

Можна і без крісла, але якщо дитині більше 12 років або її зріст – понад 145 сантиметрів. В іншому випадку згідно із законопроектом водіїв зобов’яжуть перевозити дітей в автокріслах. У поліції кажуть: як тільки закон набере чинності, порушників штрафуватимуть.

«Наразі відповідальності водіїв за перевезення дітей без автокрісел немає Ця норма Правил дорожнього руху носить суто рекомендаційний характер. У подальшому, після набрання чинності закону про перевезення дітей, а також в кодексі України про правопорушення, патрульні будуть притягати водіїв до відповідальності за статтею 121 КУпАП. Санкція статті передбачає накладення штрафу на водія у розмірі 510 гривень. Якщо водій повторно протягом року здійснить таке правопорушення, штраф становитиме 850 гривень», – коментує поліцейська патрульної поліції Роксолана Вавринюк.

Трохи менше відчують на собі нововведення служби таксі. Для машин, які здійснюють поїздки в межах міста, автокрісло – не обов’язкове, а за його межами правило стосується усіх.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я використання дитячих автокрісел знижує ризик отримання травм при ДТП на 70 відсотків, смертності – на 54 відсотки.

З юридичної точки зору людина, яка порушить нову норму, буде вважатися такою, що притягалася до адміністративної відповідальності, каже юрист Анастасія Площинська. Окрім цього, якщо аналізувати законопроект, то можна дійти висновку, що  функції розгляду справ, пов’язаних з адміністративними правопорушеннями цієї категорії, будуть покладені на органи Національної поліції.

Законопроект спрямований на безпеку дітей, однак турбує батьків і ціна та якість автокрісла. В середньому на нього витрачатимуть не менше півтори тисячі гривень.  Максимум – необмежений, адже є автокрісла, ціна яких сягає і 30 тисяч гривень. Головним же аспектом залишається комфорт та надійність.

Експерти кажуть, підбирати автокрісло треба, орієнтуючись на вік, вагу та зріст дитини. Не можна обирати крісло максимально широкого діапазону. Хоч такі крісла існують, але, як правило, вони будуть зручні для дітей дуже вузької вікової категорії.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Читайте також: Недитячі ігри: чому крадуть підлітки у Хмельницькому

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter