Новини
Суспільство

На Хмельниччині ввели карантинні заходи через скаженого лиса

На Шепетівщині організували кампанію з вакцинації домашніх тварин проти сказу, інформує сайт “Є”.

Минулого тижня у селі Білокриниччя Судилківської сільської ради на кобилу, яку вивели на випас, напав лис. Як згодом показали лабораторні дослідження, у тварини був сказ. Про це повідомляє сайт міста Шепетівка.

Того ж дня ветеринари відібрали патологічний матеріал для дослідження на сказ, а на місці перебування тварини була проведена дезінфекція. Згідно з протоколом, у лиса було виявлено вірус сказу.

«Проведено вакцинацію кобили та інших тварин, що утримуються на господарстві. Власник кобили направлений в травматологічне відділення Шепетівської центральної районної лікарні», – пише видання.

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській РДА були введені карантинні обмеження в небезпечному пункті та затверджені заходи з ліквідацій сказу.

Мешканцям будуть надаватись безкоштовні консультації з догляду та утримання тварин, здійснюватиметься клінічний огляд тварин, а спеціалісти виїжджатимуть на місця, де є понад 10 голів тварин. Вартість профілактичного щеплення проти сказу тварин становить шість грн. Власники тварин повинні забезпечити фіксацію тварини при проведенні вакцинації.

Шепетівська районна державна лікарня ветеринарної медицини проводить компанію по вакцинації тварин проти сказу тварин в структурних підрозділах лікарні:

Судилківська ДВМ тел. 067-109-33-26

Шепетівська міська ДВМ тел.097-179-80-73

Ленковецька ДВМ тел. 096-657-27-78

Грицівська ДВМ тел. 098-865-62-36

Хролинська ДВМ тел. 096-624-52-15

Городнявська ДВМ тел. 097-406-78-83

Довідка: Сказ – небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту зі слиною хворої тварини. Якщо Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне – швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку, ушкоджений одяг перед ремонтом обробити гарячою праскою і в цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово. Єдиним захистом від хвороби є щеплення.

Раніше повідомлялося, що на території Хмельницької області будуть проводитись заходи із вакцинації диких м’ясоїдних тварин шляхом розкидання приманок з вакциною з літаків АН-2. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter