Новини
Події

У Хмельницькому за круглим столом обговорили перспективи музейного простору

21 листопада у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся круглий стіл «Музей і громада: шляхи ефективної взаємодії». До участі у дискусії про спільний розвиток мистецько-просвітницької платформи на базі закладів культури області запросили активістів громади, громадські організації, благодійні фонди, митців, меценатів та представників бізнесу.

Під час заходу директорка музею Ольга Долінська окреслила головні проблеми, які сьогодні стоять перед більшістю комунальних закладів культури: недостатність фінансування та розширення кола аудиторії. За словами керівниці, маючи бюджет у три мільйони гривень на рік дуже важко імплементувати у діяльність сучасні засоби презентації  контемпорарі-арту та зробити заходи установи цікавими для всіх прошарків громади.

Сучасне мистецтво (англ. Contemporary art) – необтяжене термінологічною точністю поняття, що може означати мистецтво, що твориться в теперішній момент, або посилатись на сукупність мистецьких напрямків і течій, що виникли у другій половині XX століття.

Заступник директора ХОХМ, мистецтвознавиця Олена Михайловська зауважила, що сьогодні Хмельницький обласний художній музей у своїй діяльності користується новаційним принципом: «розважаючи – навчай». Проте, повна реалізація науково-практичних можливостей музею не уявляється можливою без участі у ній громади, адже для формування якісної пропозиції арт-послуг потрібно знати, що саме сьогодні шукає поціновувач на території музею.

В свою чергу, гості круглого столу говорили про можливість утворення спільної платформи для взаємодії, якщо не напряму з громадою, то хоча б з окремими закладами культури.

Представники бізнесу зазначили, що музейний простір має стати майданчиком для ширшого кола заходів, а меценат має розуміти, що йому дасть участь в окремому заході чи проекті, як у сенсі репутаційного потенціалу, так і встановлення нових продуктивних зв’язків та союзів.

Митці висловили надію, що популяризація спільних проектів грантодавачів та окремих фондів розвитку культури в компіляції з професійним колом музейників може відкрити нові можливості для виготовлення дійсно потрібного громаді культурного продукту.

Представники музейної справи поділились досвідом участі у  заходах міської та обласної влади, неформальному спілкування на бізнес-конференціях, різнопрофільних презентаціях для налагодження зв’язків та знайомств, промоції власних потреб та питань до вирішення.

Повертати громаду до культури через пошук нових, цікавих форм заходів та проектів – висновок, яким завершився діалог.

Читайте також: Хмельничанам показали «Солодку яму» диктаторства

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter