Новини
Кримінал

Хмельницькі ДБРівці розповіли про найбільш резонансні справи

Керівництво територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Хмельницькому, відзвітувало про рік роботи. За словами ДБРівців, слідчими здійснювалося досудове розслідування у 2515 кримінальних провадженнях. З вказаного масиву 943 кримінальні провадження були відкриті безпосередньо слідчими теруправління. 1572 – отримані за підслідністю від інших правоохоронних органів. Зокрема, від слідчих підрозділів Нацполіції, СБУ та прокуратури. 

Більшість кримінальних проваджень відкриті щодо військових злочинів (понад 1100) та щодо правоохоронців (понад 720). За рік роботи оголошено 852 підозри, скеровано до суду 475 обвинувальних актів, де фігурують військові злочини, отримання неправомірної вигоди, зловживання владою та перевищення службових повноважень. 24 кримінальні провадження ДБРівці називають резонансними. У 13 з них досудове розслідування вже завершено і обвинувальні акти спрямовані до суду.

Зокрема, викрито факт незаконного вивезення на митну територію України тютюнових виробів, вироблених в інших країнах, та вилучено найбільшу за історію незалежної України партію контрабандних сигарет – близько 18 тисяч коробів. Сума вилученого товару, за попередніми підрахунками, – понад 17 мільйонів гривень. Окрім того, припинено виготовлення фальсифікованої алкогольної продукції та вилучено понад 35 тонн алкоголю відомих брендів та 6 тонн спирту загальною вартістю понад 15 мільйонів гривень. Також вилучено пакувальну тару та виробниче обладнання і припинено лінію з виробництва вказаної продукції. У разі реалізації цієї продукції, бюджет недоотримав би  6,5 мільйонів гривень.

Ще однією резонансною справою представники теруправління ДБР називають затримання вимагачів.

«На гарячому затримано групу осіб, яка діяла за попередньою змовою та організувала рейдерське захоплення майна і майнових прав підприємства – гранітного кар’єру з використанням підробних документів, штампів, печаток. Заподіяний майновий збиток та перехід майнових та немайнових прав до іншого суб’єкта господарювання на суму понад 227 мільйонів гривень. За повернення кар’єру власникам злочинці вимагали неправомірну вигоду на суму 10 мільйонів гривень», – розповів перший заступник директора теруправління ДБР, керівник слідчого управління Сергій Кушнір.

Територіальне управління ДБР, розташоване у м. Хмельницькому, поширює діяльність на 5 областей: окрім  Хмельницької, це також Рівненська, Чернівецька, Вінницька та Житомирська.

«Територія діяльності теруправління, розташованого у м. Хмельницькому, є максимально великою у порівнянні з іншими теруправліннями. У нас дуже багато роботи. Наші слідчі нею завантажені!» – відзначив директор Теруправління Сергій Палатов.

Виявляється, у теруправлінні ДБР наразі досі не укомплектовані 5 посад слідчих та 25 посад оперативників. Тривають конкурси та добір на посади.

Нагадаємо, територіальне управління ДБР, розташоване у м. Хмельницькому, розпочало свою роботу 27 листопада 2018 року. Слідчі цієї структури збирають докази у разі, якщо до злочинів причетні високопосадовці, судді, прокурори, правоохоронці, особи, котрі скоїли військові злочини. Також представники ДБР борються з катуваннями, рейдерством та незаконним втручанням у господарську діяльність.

Супровід досудового розслідування здійснюють підрозділи СБУ, Нацполіції, податкової міліції, Державної прикордонної служби та Державної кримінально-виконавчої служби України.

Нагадаємо, раніше хмельницькі ДБРівці затримали на хабарі поліцейського.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter