Новини
Суспільство

Травмовані люди і розбиті авто: неочікувана ожеледиця скувала Хмельницький

У Хмельницький 25 листопада неочікувано прийшла зима: зранку місто скувала ожеледиця. Дороги та тротуари міста й області вкрило шаром криги. 

Хмельничани нарікають, що комунальники, як завжди, виявились не готовими до погодних умов, вулиці перетворились на ковзанки. Зафіксовані численні ДТП, і десятки людей вже стали “клієнтами” травмпунктів.

Привіт комунальникам !!! Зима знову наступила несподівано …!!!

Опубліковано Oleksandr Roziznanyi Неділя, 24 листопада 2019 р.

Зледенілий асфальт став причиною поповнення приймального відділення міського травмпункту. За даними установи, більшість пацієнтів, кількість яких вже понад 90 осіб, потрапляють до травмпункту з переломами кінцівок, вивихами та розтягненнями. Серед травмованих здебільшого дорослі. 

Лікарі застерігають людей, особливо тих, кому важко пересуватися, за можливості утриматись на кілька днів від піших подорожей містом.

Як компенсувати шкоду та гроші, якщо ви травмувалися через ожеледицю, нагадує Ольга Чорна, юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій» та Правил благоустрою територій міста Хмельницького керівники і відповідальні особи підприємств, установ, організацій усіх форм власності, фізичні особи-підприємці, у тому числі орендарі або користувачі приміщень, тимчасових споруд, транспортних зупинок, зобов’язані проводити і контролювати щоденне прибирання (до 8:00 години) та підтримувати протягом дня у належному стані прилеглі, прибудинкові та дворові території до бордюрного каменя, прилеглих до них тротуарів, квітників і газонів, території земельних ділянок, наданих рішенням міської ради у користування або у власність, транспортні зупинки та прилеглі до них території – в радіусі 20 метрів.

“Отже, якщо особа отримала ушкодження на території підприємства, установи, організації (в тому числі фізичної особи – підприємця, орендаря чи користувача), незалежно від форми власності, через порушення ними вимог Правил та невиконання  заходів щодо очистки від снігу та льоду, насамперед потрібно сповістити про це відповідальну особу власника. Важливо також отримати контакти свідків пригоди, зробити фото місця події. Однак зазвичай людині, яка постраждала, взагалі не до цього. Саме тому у випадку звернення до лікаря чи виклику швидкої слід вчасно отримувати та зберігати всі документальні підтвердження (виписки, довідки, квитанції, направлення). Це підтверджуватиме як факт лікування, так і витрати на медичну допомогу”, – повідомила Ольга Чорна.

Звертатися до власника території, де сталася пригода, з вимогою про відшкодування збитків радять у письмовому вигляді та при свідках.

Людина, яка постраждала через недбальство власників території чи осіб, які за неї відповідають, має право звернутися до суду і вимагати відшкодування завданої її здоров’ю шкоди та просити компенсувати витрати на лікування (чи інші додаткові витрати). Як свідчить судова практика, можливе також стягнення моральної шкоди.

До громадян можуть застосовувати адміністративні стягнення у вигляді  штрафу в розмірі від 340 до 1360 гривень, а на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 гривень

За даними синоптиків, весь тиждень температура коливатиметься в межах 0 до +4 вдень, й до -3 вночі.

Ось список телефонів, за якими автомобілісти можуть звернутися за допомогою, якщо застрягли в дорозі на Хмельниччині чи в сусідніх областях. Аналітично-диспетчерська група Укравтодору:

+380 (44) 287 11 40, kae@ukravtodor.gov.ua

Хмельницька область –

+380 (38) 278 32 59,

+380 (38) 278-32-53

Вінницька область –

+380 (432) 67 01 92

Житомирська область –

+380 (41) 2 47 05 34 і 47 05 35

Тернопільська область –

+380 (35) 252 65 32

Чернігівська область-

+380 (0462) 661 893,

+380 (95) 271 43 74

Нагадаємо, на Хмельниччині у ДТП потрапив автобус з 50 пасажирами.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter