Новини
Суспільство

Холодний душ для суспільства: у Хмельницькому продовжать проєкт «Монологи війни»

У Хмельницькому створять реабілітаційний театр для учасників АТО/ООС та їхніх родичів. Проєкт запрацює на базі центру національного виховання учнівської молоді у мікрорайоні Гречани.

Стартом для роботи театру стане продовження проєкту «Монологи війни» – театралізованого дійства, головні ролі у якому зіграли учасники війни на Донбасі. Зі сцени п’ятеро воїнів та волонтерка майже рік тому розповіли реальні історії, свідками яких стали свого часу. Продовження називатиметься «Монологи війни. Жінки».

«Це інша за формою та за режисерським рішенням вистава. У ній будуть не лише монологи жінок, яких зачепила війна, а й театралізація, де образно покажемо боротьбу України з російським агресором», – розповідає автор ідеї та режисер-постановник проєкту Володимир Павловський.

У виставі вже зголосилися взяти участь шестеро головних дійових осіб: сестра загиблого воїна Ганна Побережняк, мати загиблого на Донбасі краянина Валентина Баран, вдова військового Ольга Саліпа, волонтерки Марина Українець й Леся Стебло та військова Оксана Анодіна. Окрім того, до участі залучать барда Ігоря Білого.

«Це не лише наш біль, це біль всієї України, – каже Ганна Побережняк. – Мій братик був мені насправді, як мама. Вже після його загибелі я побувала на Сході. Переглядаючи потім фото звідти, звернула увагу, що на одній світлині з’явився якийсь фантом – прозора фігура. Брат мені наснився і сказав «Я буду завжди поруч з тобою».

Поетеса Ольга Саліпа та волонтерка Леся Стебло брали участь й у першій частині проєкту. Для Лесі Стебло вистава «Монологи війни. Жінки» стане також одним з напрямків громадської діяльності. Саме вона – ініціаторка залучення коштів Українського жіночого фонду для реалізації продовження проєкту.

«Монологи війни. Жінки» – це холодний душ для суспільства, – вважає волонтерка та громадська діячка. – Нам важливо показати силу жінок, які, переживши страшні втрати, продовжують робити свою справу. Для нас усіх це приклад того, що треба жити далі, але при цьому не забувати».

За словами режисерки проєктів «Монологи війни» та «Монологи війни. Жінки» Наталі Паляниці,  ідея з продовженням вистави назріла майже одразу після постановки першої частини.

«Ми зрозуміли, що є ще багато не висловленого. Приміром, однією з учасниць стане військова з позивним Мама. Для своїх підлеглих вона і була мамою. Цікаво, що вона вивезла із зони бойових дій ще й 17 котів».

Наразі постановники проєкту шукають акторів для масовки.  Ними можуть стати студенти вишів та закладів профтехосвіти. Прем’єра вистави відбудеться, найвірогідніше, 20 лютого  2020 року у залі театру ім. М. Старицького або ж в Хмельницькій обласній філармонії.

Читайте також: Хмельничан запрошують на прем’єру опери “Ярослав Мудрий”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter