Новини
Суспільство

Спецодяг для хмельницьких школярів: реальність чи фантазія Уряду?

Учнів молодших класів у Хмельницькому так і не забезпечили світловідбивними жилетами за кошти з держбюджету. Подібна ситуація склалася у всіх регіонах України. Нагадаємо,  у липні 2019 року на сайті Уряду з’явилася інформація про нове правило для школярів 1-4 класів: носити у темну пору доби спеціальні світловідбивні жилети, аби бути помітними для водіїв та учасників дорожнього руху.

Проте правило так і лишилося лише наміром. Тому поки у хмельницьких школах користуються спецодягом, який два роки тому молодшокласникам передали активісти ГО «Traffic Challenge». Тоді 20 школам обласного центру дісталося по комплекту спецодягу – всього 600 штук. Окрім самих жилетів, ще є наліпки та аксесуари для наплічників.

«Школа сама вирішує, коли і як їх використовувати. Інших надходжень світловідбивних комплектів у школи міста не було. І наразі інформації про можливість забезпечення учнів такими засобами захисту від ДТП в департаменті освіти та науки немає», – коментує заступниця директора департаменту освіти на науки міської  ради Наталія Бакалюк.

До прикладу, у НВО №5 намагаються використовувати наявний одяг таким чином.

«Ми маємо пару штук такого спецодягу. У темряві не ходимо. Вдень жилети одягають перші і замикаючі в колоні», – каже директор закладу Андрій Яківчук.

У цій хмельницькій школі, за словами директора, намагатимуться наступного року знайти можливість придбати спецодяг для всіх учнів молодших класів. Для цього задіюватимуть альтернативні джерела фінансування.

До речі, ціна на такий товар в інтернеті різниться: від менше 30 до майже 300 гривень.

За інформацією управління патрульної поліції в області, протягом 2019 року у Хмельницькому сталася 51 дорожньо-транспортна пригода з потерпілими за участі дітей. Три дитини у ДТП загинули.

«У пункті 4.4 Правил дорожнього руху зазначається:  у темну пору доби пішоходи, які рухаються проїзною частиною, повинні виділити себе. А за можливості мати на одязі світлоповертальні елементи для своєчасного їх виявлення  іншими учасниками дорожнього руху. Особливо важливі такі елементи на одязі для дітей. Можна сказати, вони навіть здатні врятувати життя», – коментує інспектор відділу зав’язків з громадськістю управлінні патрульної поліції в області Андрій Капура.

За словами поліцейського, світловідбивні елементи на одязі дозволяють бачити пішохода на відстані 150 метрів. У той час, як, приміром, в одязі жовтого кольору йдеться лише про 35, червоного – про 25, а чорного та синього – лише про кілька метрів видимості пішоходів для водіїв. Світлоповертальним може бути не лише жилет, а й хустинка, флікер та  рюкзаки зі спеціальними вшивками.

Читайте також: Школа на Хмельниччині отримала новий спеціалізований автобус

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter