Новини
Новини ОТГ

Хмельницький «посватав» Давидківці: село стане частиною міської тергромади

На позачерговій сесії Хмельницької міської ради депутати підтримали надання згоди на приєднання села Давидківці до Хмельницької об’єднаної міської територіальної громади. За відповідне рішення проголосували 30 обранців обласного центру. 

«Місто Хмельницький має розвиватися, зокрема, і в ширину. Це взаємовигідний «шлюб». І для Хмельницького, і для Давидківців. І це питання навіть не наступної каденції, а 30 наступних років. Це питання розвитку економіки, зведення нових об’єктів. У той бік ми рухаємося – у напрямку створення індустріального парку, поруч з Давидковецьким перехрестям запланований серйозний транспортний коридор «Балтійське море-Чорне море, – зазначив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. – Але як буде в реальності дуже важко сказати, тому що з наступного року процес добровільності при об’єднанні  населених пунктів у тергромади відходить у минуле. І питання об’єднання буде винятково повноваженням Кабінету Міністрів. Ні міські, ні сільські ради, ні обласну раду про перспективний план ніхто питати не буде. Ми сьогодні цим рішенням показуємо, що сповідаємо принцип добровільності. Але якщо буде примусове, ми будемо максимально захищатися».

За попереднім перспективним планом до Хмельницької міської ОТГ можуть приєднати не лише Олешинську та Шаровечківську об’єднані тергромади, а й такі села, як Водички, Колибань, Пархомівці, Івашківці, Бахматівці Пирогівці, Малашівці, Масівці,  Копистин, Богданівці, Черепівку. Деякі з цих сіл розташовані на відстані понад 20 кілометрів від Хмельницького. На думку міського голови, управління такою територією це мінус і для міста, і для сіл. Бо при приєднання до міської ОТГ такі села будуть приречені. Оскільки адміністративному центру, ймовірно, стане не вигідно фінансувати тамтешню інфраструктуру: дороги, заклади освіти та охорони здоров’я.

Процес об’єднання між Хмельницьким та Давидківцями розпочався ще рік тому. Відповідне рішення про згоду на приєднання прийняли ще у червні у депутати Давидковецької сільської ради.

«Я був двічі присутній на сесіях Давидковецької сільської  ради, – розповідає секретар Хмельницької міської ради Михайло Кривак. – І мене запитували, чи не планує Хмельницький у майбутньому розміщувати якісь виробництва, у тому числі шкідливі, на території Давидковець? Моя відповідь прозвучала: а чи у вас земельні ділянки для цього? Немає можливості їх там розміщувати!».

Яким чином об’єднання з Давидківцями позначиться на бюджеті Хмельницького у міській раді ще не рахували. Але вже зараз передбачають: для обласного центру фінансово процес не буде болісним. Адже у Давидківцях розвинена інфраструктура, завершується будівництво дитячого садочка за кошти держбюджету, у гарному стані школа, налагоджене транспортне сполучення з Хмельницьким.

Після рішення позачергової сесії Хмельницька міська рада спрямує документи до Кабміну для зміни перспективного плану. Оскільки у попередньому такому плані про приєднання жодного населеного пункту до Хмельницького не йшлося. Остаточний «шлюб» між обласним центром та Давидківцями, за словами Олександра Симчишина, відбудеться вже навесні 2020 року.

Нагадаємо, входження вже сформованих сільських ОТГ та окремих сільрад до міської об’єднаної тергромади, утім, не означає зміну меж міста. Про це наголосив член міжвідомчої робочої групи з розробки перспективного плану Сергій Яцковський наприкінці листопада. Села так і залишаться у статусі сіл.

Нагадаємо, цими вихідними, 22 грудня, в громадах на Хмельниччині відбулися вибори голів ОТГ.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter