Новини
Суспільство

Квітуче дерево та прикрашена будівля: як виглядає на свята хмельницький майдан

Хмельничани, які вже, мабуть, звикли до будівельного риштування на приміщенні обласної державної адміністрації, нині можуть побачити на приміщенні дещо інше – святкові червоно-білі різдвяно-новорічні банери з написом «Хмельницький» та зображенням бренду області. Ремонтні роботи у будівлі практично завершені – тепер там нові сходи, поручні та оновлені пандуси.

Нагадаємо, ще зовсім недавно хмельницький майдан виглядав особливо святково – на день Святого Миколая тут встановили близько семи десятків новорічних ялинок, що їх привезли представники тергромад та районів області. Тоді на благодійному ярмарку збирали кошти на лікування маленького хмельничанина Дмитрика.

Проте протрималася краса на майдані недовго. Не через дії вандалів, як було припускали містяни, а через погоду – вітер зруйнував кілька новорічних композицій, тож за кілька ялинки з майдану прибрали взагалі. Хоч планувалося, що вони стоятимуть там до середини січня.

Не лише люди подбали про красу на майдані, а й природа, схоже, також. Ось уже протягом місяця хмельничани мають можливість бачити унікальне природне явище – у листопаді-грудні тут квітнуть дерева, які містяни називають по різному – сакура, сливка мигдаль – і полюбляють використовувати їх у якості фотозони. Тож у соцмережах час від часу з’являються фото з рожевими квітами, відзняті протягом грудня.

За словами екологів, на аномальне квітіння дерев у місті впливає не лише тепла погода, а й висока вологість, або навпаки посуха, шкідники, надлишок солі у ґрунті, забруднення атмосфери. У лісі, де таких факторів обмаль, дерева квітнуть за розкладом. І додають – для рослин таке пізнє цвітіння – шкідливе, адже закласти нові бруньки дерево може не встигнути, а отже навесні воно не розквітне.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter