Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили міні-виставку різьблених ікон

Міні-виставка різьблених ікон хмельницького митця Анатолія Козака відкрилась сьогодні у Хмельницькому обласному художньому музеї. Експозиція «Дерево духовності» невелика – всього три ікони: «Богоматір Почаївська», «Народження Ісуса Христа» та «Радість всіх радостей».

Художник народився у місті Чебаркуль Челябінської області у сім’ї військовослужбовців. Художня ж творчість прийшла в життя митця вісім років тому. Як зазначає сам художник, різьблення по дереву стало рятівною віддушиною після перенесеної ним важкої хвороби.

Вдосконалюючи з кожним роком свою майстерність, цього року митець брав участь у виставці у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури та мистецтв, Всеукраїнському фестивалі творчості Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» «На крилах надії», Всеукраїнській виставці декоративно-прикладного мистецтва у Верховній Раді України, майстер-класі на Всеукраїнському фестивалі творчості дітей та молоді з особливими освітніми потребами «Сяйво дитинства».

Митець є чудовим прикладом творчої успішності людей з інвалідністю. Його творчий наставник – голова Хмельницького обласного товариства Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Анатолій Савчук зазначає:

«Це людина, яка подолала себе, свою хворобу, наскільки це можливо, і творить диво. Має у планах відкриття майстерні для дітей з ДЦП для розвитку талантів та моторики».

За словами куратора виставки, Людмили Сковерко, у своїх роботах художник Анатолій Козак поєднує  різні породи деревини: вільху, горіх чорний, горіх волоський, сливу, вишню, черешню, грушу, клен та липу:

«Кожна з представлених ікон першопочатково має глибоке змістовне навантаження та силу впливати на людство, формувати надважливі почуття та якості: доброти, щирості, чуйності, мудрості, смирення…»

Крім того автор не застосовує до готових виробів тонування, що робить доробки подібними до творів латиноамериканських народних майстрів.

Побачити філігранний аматорський погляд на дерев’яну ікону можна у Хмельницькому обласному художньому музеї до 20 січня.

Читайте також: У Кам’янці-Подільському відреставрували 11 старовинних картин 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter