Новини
Політика

Місцеві вибори на Хмельниччині: у ЧЕСНО назвали карколомний розмір застави

Новий Виборчий кодекс містить положення про карколомний розмір застави для кандидатів у мери та місцеві ради. Як повідомляє рух “Чесно”, заставу підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.

Розрахунки ЧЕСНО на основі формули із Виборчого кодексу України свідчать, що розмір застави для кандидата у міські голови облцентру чи великого міста від 90 тисяч виборців буде становити щонайменше 170 тисяч гривень (Ужгород). Рекордною буде застава для кандидатів у міські голови Києва — понад 4 мільйони гривень. 

У теорії грошова застава є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу. Крім цього, це превентивний механізм, який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб “відтягнути” голоси чи взяти участь у формуванні виборчих комісій. 

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні мають відбутися уже в жовтні цього року. Якщо в 2015 році кандидати на посаду міського голови Хмельницького платили 9 946 гривень застави, то тепер охочим стати мером доведеться заплатити 378 тисяч гривень, що в понад 398 разів більше. Кандидатам, які вийдуть до другого туру, заставні кошти повернуть, а ось іншим ні – гроші поповнять місцевий бюджет.

Зросла грошова застава і для партій: за прохід до Хмельницької міської ради, потрібно буде заплатити 378 тисяч гривень, замість 9,9 тисячі. Застава до обласної ради ще більша – за реєстрацію партійний список доведеться внести 1 мільйон 870 тисяч гривень.

Зазначимо, що Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс у грудні з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського, які передбачають “відкриті” регіональні списки кандидатів у народні депутати від партій.

Згідно з даними поіменного голосування на сайті Верховної Ради, всі нардепи представники пропрезиденської фракції «Слуга народу» від Хмельниччини підтримали новий Виборчий кодекс. Це Микола Стефанчук, Денис Монастирський, Ігор Марчук, Олена Копанчук, Юрій Заславський, Володимир Ватрас, Олексій Жмеренецький. Кнопку “За” натиснув і Віктор Бондар із депутатської групи «За майбутнє». Його колега з депгрупи Олександр Герега і позафракційний Сергій Лабазюк не голосували.

Нагадаємо, 22 грудня, в громадах на Хмельниччині відбулися вибори голів ОТГ.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter