Новини
Новини ОТГ

Представників тергромад Хмельниччини вчили, як працювати на місцевих виборах

Цьогоріч місцеві вибори в Україні відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, який набрав чинності 1 січня. У Хмельницькому регіональному відділенні Асоціації міст України провели практикум для представників органів місцевого самоврядування із застосування законодавства на тему: «Місцеві вибори  за новим Виборчим кодексом».

Цьогоріч на виборах вперше вибиратимуть депутатів міських, районних, сільських та селищних рад (з населенням до 90 тисяч осіб) за мажоритарною системою відносної більшості. В одному окрузі зможуть вибрати від двох до чотирьох депутатів, перемагає кандидат, який отримує найбільшу кількість голосів виборців, – зазначили на практикумі.

Вибори до Верховної ради Криму, обласних і міських рад (більше 90 тисяч жителів) будуть проходити за пропорційною системою з відкритими списками. Спочатку виборець повинен обрати партію, а потім депутата з цієї партії. Мандати отримають місцеві організації партій, який подолали бар’єр у 5%.

На виборах сільських, селищних, міських голів також будуть застосовуватися дві різні виборчі системи, залежно від величини адміністративно-територіальних одиниць:

► для виборів сільських, селищних, міських голів, а також старост: мажоритарна система відносної більшості з голосуванням в єдиному одномандатному окрузі;

► для виборів міських голів у містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб мажоритарна система абсолютної більшості.

«Обидві системи є добре знайомими виборцям і використовувалися на останніх чергових місцевих виборах в Україні. На місцевих виборах депутатів не передбачено самовисування. Список кандидатів у бюлетені партія повинна затвердити на зборах», наголосив  модератор заходу адвокат, виконавчий директор БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги», голова Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань взаємодії з громадянським суспільством Віталій Місяць.

Також, як розповіли представникам органів місцевого самоврядування, особа може бути висунута кандидатом на відповідних місцевих виборах лише в одному виборчому окрузі й лише від однієї місцевої організації партії. Організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина.

Кожна місцева організація партії формує два типи списків:

1) єдиний виборчий список (обласний, міський чи республіканський в АРК), який не повинен перевищувати кількісний склад депутатів відповідної ради;

2) регіональні виборчі списки у кожному багатомандатному виборчому окрузі (повинен включати не менше п’яти і не більше дванадцяти кандидатів у депутати).

Кожен кандидат, включений до єдиного списку партії, обов’язково має бути віднесений до одного з регіональних виборчих списків. При цьому кандидат не може бути включений до єдиного виборчого списку партії більше ніж один раз, а також – одночасно до двох чи більше різних регіональних виборчих списків.

Захід був організований Хмельницьким регіональним відділенням Асоціації міст України у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні «ПУЛЬС».

Нагадаємо, відповідно до нового Виборчого кодексу, розмір застави для кандидатів у мери та місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter