Новини
Події

Як на Хмельниччині відзначатимуть День Героїв Небесної Сотні

В обласному та районних центрах Хмельниччини на завтра, 20 лютого, заплановано низку заходів з нагоди відзначення Дня Героїв Небесної Сотні.

Хмельницький

О 15.00 у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва (вул. Проскурівська, 56) відбудеться відкриття виставки “Мій Майдан” київського фотографа Юрія Гармаша.

З перших днів Революції Гідності на Майдані Юрій Гармаш відзняв близько п’яти тисяч світлин та зробив свого роду фотолітопис. Основним об’єктом зйомок були люди – учасники подій. Але відзнято і сотні деталей, артефактів, які грають не менш важливу роль в розумінні цих величних і одночасно трагічних подій. Фіксуючи, створюючи документ для майбутніх поколінь українців, фотограф мав бажання створити Образ Революції.

Виставка триватиме до 2 березня 2020 року.

О 15.30 біля пам᾽ятника «Ангел Скорботи» розпочнеться збір учасників Маршу пам᾽яті Героїв.

О 16.00 хода рушить вулицями Проскурівською, Подільською, Кам’янецькою, Героїв Майдану до пам’ятника Героям Небесної Сотні, що на розі вулиць Соборної та Героїв Майдану. Там учасники маршу покладуть квіти, а о 16.20 біля пам’ятника Героям Небесної Сотні відбудеться панахида за загиблими та мітинг.

Під час проходження колони буде обмежено рух транспорту на цих вулицях. Патрульна поліція звертається до власників авто врахувати цю інформацію під час планування маршруту руху вулицями міста.

О 17.00 в театрі ім. М. Старицького відбудеться прем’єрний показ театрального проекту «Монологи війни. Жінки».

Театралізоване драматичне дійство є продовженням «Монологів війни», які в минулому році було представлено хмельничанам. Завтра хмельничани матимуть можливість побачити продовження проекту. Під час вистави глядачі почують монологи жінок, пісні на тему російсько-української війни.

Вхід вільний.

21 лютого о 18.00 у Дитячій школі мистецтв (вул. Гагаріна, 3а) відбудеться вечір патріотичної пісні «Ми – українці!», присвячений Героям Небесної Сотні.

У мистецькому заході візьмуть участь барди Ігор Білий, Едуард Драч, лідер гурту «Мері» Віктор Винник, українські письменники та громадські діячі брати Капранови. Вхід вільний.

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ

20 лютого упродовж дня в місті відбуватиметься покладання квітів до меморіальних дошок та символічного пам’ятного знаку Героїв Небесної Сотні на майдані Відродження. Про Революцію говоритимуть у закладах освіти і культури міста.

Усіх, хто втратив життя на Майдані, вшанують загальноміською хвилиною мовчання о 12:00.

СТАРОКОСТЯНТИНІВ

20 лютого о 16:30 Пласт Старокостянтинів проведе вечір пам’яті “Поезія Майдана” у центральній районній бібліотеці (вул. К. Острозького, 14), 3 поверх, приміщення Агенції змін.

Вечір пройде у форматі літературних читань, адже вірші, що написані безпосередньо учасниками Майдану Гідності або поетів, що не змогли лишитись осторонь, якнайкраще передають атмосферу, відчуття тих подій. Всіх, хто завітає на захід, просять брати з собою горнятка для запашного чаю.

ШЕПЕТІВКА

20 лютого об 11.00 на міському цвинтарі відбудеться панахида за загиблими.

О 14.00 у міському будинку культури пройде тематичний вечір «Не серед нас, та разом». В серцях, у пам’яті, в думках», присвячений вшануванню Героїв Небесної Сотні.

СЛАВУТА

20 лютого об 11.30 біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні (вулиця Я. Мудрого) відбудеться мітинг-реквієм.

НЕТІШИН

20 лютого, о 17.15, біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та борцям за незалежність України (пр. Курчатова, навпроти виконкому) пройде віче пам’яті до Дня Героїв Небесної Сотні.

ІЗЯСЛАВ

20 лютого о 9.00 у Свято-Миколаївському храмі ПЦУ відбудеться панахида за Героями Небесної Сотні, борцями за незалежність України.

КРАСИЛІВ

20 лютого о 12.00 на площі Незалежності відбудуться меморіальні заходи та покладання квітів до пам’ятника «Героям України» та Дошки Слави.

Довідка: День Героїв Небесної Сотні — пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня 2014 року під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею». О 22:17 Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу. День 20 лютого став переломним у ході подій Революції гідності.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter