Новини
Суспільство

“Монологи війни” покажуть у хмельницьких школах

Переповнена театральна зала. Тиша, переплетена зі сльозами.  Гучні оплески. Такою хмельничани запам’ятали виставу “Монологи війни. Жінки”. Тепер у місті обмірковують долю проєкту.

Дійство, ймовірно, у спрощеному вигляді, продемонструють у хмельницьких навчальних закладах. Про бажання показати учням виставу вже заявили директори деяких місцевих шкіл.

“Впевнений, що проект житиме надалі, – зазначив міський голова Олександр Симчишин під час прес-конференції, присвяченій виставі. – Після перших, минулорічних,  «Монологів» ми визначилися: вводимо окрему ставку у нашому комунальному закладі – центрі національного виховання учнівської молоді. З жовтня ця ставка функціонує. Попит на такі проєкти є. Бо зараз це потрібно навіть більше, ніж рік тому”.

Участь у виставі взяли не лише жінки, долю яких змінила війна, а й учні хмельницьких шкіл та студенти гуманітарно-педагогічної академії. За словами режисерки проєкту по роботі з жінками Наталії Паляниці, до певного моменту репетиції шести героїнь вистави та масовки відбувалися окремо. Згодом всіх учасників звели на одній сцені.

“Молодь ходила на репетиції, спочатку не розуміючи, у чому саме бере участь. Вони там кудись повзли, чимось махали. Паралельно я зустрічалася з героїнями, відпрацьовуючи їхні монологи. На зведених репетиціях жінки промовляли лише початок та кінець своїх сповідей. Лише на генеральному прогоні вони розповіли свої монологи до кінця. І тільки тоді учасники масовки зрозуміли, для чого все робилося. Були сльози. Загалом, молоді довелося важко, адже вони перевтілювалися то у чорні, то у світлі сили”.

Автор ідеї та режисер-постановник вистави Володимир Павловський вважає: важливо було показати, що відстоювання Україною своєї незалежності триває століттями. Саме цій ідеї присвятили фінальний епізод із символічними шапками загарбників – османів, поляків, більшовиків.  Режисер не виключає: проєкт отримає продовження. Але про форму майбутнього дійства говорити поки зарано.

“Зміст других “Монологів” відрізняється від минулорічної вистави. Але при цьому дещо і повторювалося, – зазначив Володимир Павловський. – Тому, якщо говорити про майбутнє, вже хочеться іншого формату. Ймовірно, сюди можна буде приєднати рок-гурти з поезією, хореографією, пластикою. Але не як концерт, а знову як виставу”.

Нагадаємо, у цьогорічній виставі “Монологи війни. Жінки” взяли участь шість героїнь. Це Наталія Баран, що втратила сина; вдова загиблого у 2014 році військового поетеса Ольга Саліпа; Ганна Побережняк зі Старокостянтинова, брат якої поліг на Донбасі; військова Оксана Анодіна та дві волонтерки – Марина Українець і Леся Стебло. Проєкт втілили за підтримки міської ради та Українського жіночого фонду.

У 2019 році у хмельницькому будинку культури та обласній філармонії відбулися покази першої частини проєкту “Монологи війни” зі сповідями учасників АТО/ООС Сергія Дупляка, Романа Зуба, Василя Мельника, Олександра Маковея, Валерія Подкалюка та волонтерки Лесі Стебло.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter