Новини
Культура

Творчий шлях до свободи презентували на виставці у хмельницькій галереї

Оцінити творчість митців у порівнянні малого та масштабного, індивідуального та спільного можна, завітавши на виставку «Іншому Собі», яка днями відкрилася у хмельницькій арт-галереї «MASLO».

Творчий доробок двох харківських майстрів – Євгена Світличного та Володимира Шапошникова (1949-2017) – вражає як масштабністю полотен, так і надзвичайно влучним підбором кольорів. Під удаваною простотою ліній насправді ховається оригінальна техніка живопису, яка народилася, як це не дивно, з певної гри двох митців.

Художник Євген Світличний розповідає: завітавши у майстерню до свого друга «Шапи» (так він називає Володимира Шапошникова – авт.), побачив незавершені його малюнки. І запропонував доопрацювати їх. Проте, спроба завершити роботу іншого майстра завершилася певною невдачею і певною знахідкою:

«Я пішов до себе в майстерню і бачу, що домалювати не можу, тому просто зверху своє намалював. Потім прийшов до нього, він каже: «О, добре». І ще раз зверху намалював. Тобто вийшла така гра, коли шар малюнка один, другий, третій, і як цей «пиріг» залишався недоторканим. Я його не чіпав, він мене не чіпав, і в результаті виходив якийсь третій автор».

Творчий тандем співпрацював на межі 1980-1990-х років. Протягом 10 років художники спільно творили камерні та монументальні роботи. Фактично ж йдеться про тридцятирічний відрізок часу, оскільки митці часто працювали зі своїми давніми творами.

Найменші роботи художників – розміром з листок ватману. Саме вони слугували основою для творення картин. Працюючи по черзі, художники передавали незавершені роботи з рук в руки, доповнюючи та підстраховуючи один одного. І те, що починалося з окремих розрізнених доопрацьованих начерків, з часом перетворювалося на масштабні полотна певного циклу, який ніс в собі більшу інформацію.

Спроба долучити до винайденої техніки роботи інших художників не мала успіху, каже Євген Світличний. Бо художники зазвичай дуже ретельно оберігають те, називається індивідуальністю. Сам же митець думає інакше:

«Це принцип відкритої системи. Тобто він – відкритий, я – відкритий, ми один одному не заважаємо. І врешті-решт з’являється найголовніше, про що мріє художник, – це свобода. Радість творчості і свобода».

Представлені у Хмельницькому роботи – лише невелика частка того, що було створено за роки творчої співпраці і що наразі зберігається у фондах Національного художнього музею України. Всього художники створили близько 500 квадратних метрів художніх полотен. Саме так, у квадратних метрах, Євген Світличний рахує спільний доробок – деякі картини мають розмір до чотирьох метрів у довжину.

Виставка у хмельницькій арт-галереї «MASLO» триватиме до 10 квітня.

Детальніше – у сюжеті каналу Nagolos TV.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter