Новини
Бізнес

Історія успіху: як підприємство з Хмельницького завойовує світовий ринок

Хмельницька компанія з виробництва пластмасових виробів за 16 років виросла з невеликого підприємства до найбільшого виробника вішаків та чохлів для одягу у Східній Європі. 

Історія компанії Вішак розпочалась у 2004 році. Тоді було засноване ТОВ «Пласт-системи», яке спеціалізувалося на модернізації та продажу обладнання для лиття виробів з пластмаси. Розвиток підприємства став можливий завдяки стрімкому підйому легкої промисловості в Хмельницькому. В той час місто привабило десятки великих швейних фабрик та сотні підприємств легкої промисловості, які перетворили місто на центр оптової закупки одягу та господарських товарів для західних та центральних областей України. Саме тому засновники обрали Хмельницький, як виробничий майданчик для своєї компанії.

«Живучи в Хмельницькому, дуже важко не зазнати впливу легкої промисловості і найбільшого ринку одягу в Україні. Тому ідея створити фірму, яка забезпечуватиме все місто вішаками, чохлами для одягу та іншою пластиковою фурнітурою виникла органічно. Ми щиро вдячні сотням дрібних магазинчиків та контейнерам на ринку Хмельницького, які стали нашими першими клієнтами і допомогли розвинути підприємство до лідера України і регіону», – пригадує засновник та директор компанії Богдан Українець.

Виробництво і торгівля набирали обертів, і вже через рік компанія відкрила свій власний цех з виготовлення пластмасових виробів. Поступово нарощувався спектр матеріалів для виробництва: поліпропілен, поліетилен, полістирол, поліацетат, ABS. Попит на продукцію зростав, а разом з ним зростали запити на нові види продукції. Це дозволило компанії Вішак за п’ять років збільшити асортимент виробів зі 100 до понад 1000, в тому числі з пластику, металу, дерева, тощо.

Паралельно були запущені лінії з виготовлення товарів  для швейних мануфактур та товарів господарського призначення: гребінців, гудзиків, мухобійок, гачків, підставок,  прищепок тощо. Це допомогло значно розширити спектр клієнтів, які часто хочуть купувати все оптом, і не цікавляться лише однією продукцію. Тому розширення виробництва дало потужний ефект росту компанії.

Логічним продовженням став вихід на ринки Східної Європи. Попри те, що 80% споживання припадає на Україну, компанія розпочала експорт продукції в Чехію, Польщу, Латвію, Литву та Естонію.

Станом на 2020 рік компанія співпрацює з успішними українськими модельєрами, виробниками і торговельними марками, а також з дистриб’юторами світових брендів одягу як от Adidas, Puma, Reserved.  Зараз мережа брендів, торгових марок, супермаркетів, бутиків та торгових мереж, які користуються продукцією Вішак, досягла позначки у 7000. У найближчі роки компанія планує продовжувати експансію по Європі та виходити на ринки Центральної Азії.

Ця історія перемоги української компанії у своїй невеликій ніші може надихнути інших виробників вдосконалювати своє виробництво та скористатися близькістю багатих ринків Європи та Близького Сходу для нарощування вітчизняного експорту.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter