Новини
Екологія

Будівництво сміттєпереробного заводу у Хмельницькому стає ближчим

З 1956 року усе сміття, яке генерували хмельничани попадало на діючий полігон твердих побутових відходів. Донедавна британські експерти досліджували якість повітря на полігоні. На 6 гектарах прорили 8 свердловин, досліджували промислові гази, воду та шуми. На основі цих даних розробили рекомендації про те, як повидитись з сміттєзвалищем, коли там розпочнеться рекультивація.

Як зазначає Микола Ваврищук, керівник офісу проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”, звіти британських спеціалістів щодо впливу на навколишнє середовище та соціальний вплив підлягають оприлюдненню та обговоренню. Період коментарів триватиме 120 днів.

Такий комплекс заходів необхідний для експертів та кредиторів Європейського банку реконструкції та розвитку, які готові надати Хмельницькому необхідні кошти.

Важливо, що одне з досліджень показало: під 30-метровим шаром сміття знаходиться глина. Тому небезпечні відходи не потрапляють у підземні води і грунти.

Загалом інвестиційний проєкт оцінюється у 30 мільйонів євро, з них 22,5 млн – будівництво сміттєпереробного комплексу, а 7,3 млн підуть на розширення території полігону з подальшим закриттям. Будівництво сміттєпереробного заводу щодня стає ближчим, але і з його функціонуванням зміняться і тарифи на вивіз сміття для хмельничан.

Детальніше у сюжеті “Першого Подільського”

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter