Новини
Здоров’я

На гемодіаліз під час карантину: як мешканці Хмельниччини дістаються до лікарень

Карантин не завадив довозу краян, які потребують  гемодіалізу, до лікарень. Принаймні, у цьому запевняють в обласному департаменті охорони здоров’я. За словами  головної терапевтині області Аліни Костенко, від початку обмежувальних заходів відповідних скарг не надходило.

На Хмельниччині за транспортування людей з хворими нирками до обласної лікарні та до районних клінік відповідають центри первинної медико-санітарної допомоги. Саме вони не лише зараз, а й раніше виділяли автомобілі та водіїв для перевезення таких пацієнтів.

Приміром, у Шепетівському районі до центральної райлікарні доправляють 20 жителів: 12 – з Шепетівки та 8 з сіл Гриців,  Ленківці, Михайлючка, Чотирбоки, Мокіївці, Судилків та Городнявка. Кожен з хворих потребує процедури тричі на тиждень.

“Під час карантину ми діємо згідно із затвердженим раніше графіком. Доправляємо пацієнтів до відділення і назад додому. Для транспортування використовуємо сім легкових автомобілів. Все відбувається за кошти нашого центру ПМСД. Хоча, на мою, думку, все ж це питання соціальних служб.  Має бути і спеціальна машина для довозу. Особливо для  хворих на візках. А вони також є серед  тих, хто потребує гемодіалізу. До того ж ці послуги не передбачені у переліку послуг центру ПМСД. Ми прийняли таке, можливо, не зовсім юридично правильне рішення, оскільки такі хворі незаможні і потребують транспортування. Це їхній шанс жити”, – коментує головний лікар Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Нечипорук.

Наразі в області, за даними завідувача відділення детоксикації  обласної лікарні Сергія Одолинського, гемодіаліз отримують 240 осіб. Ще 58 пацієнтів лікуються на базі Хмельницької міської лікарні. Відділення детоксикації має п’ять філій у центральних районних лікарнях. Окрім, Шепетівської, також у Славутській, Кам’янець-Подільській, Дунаєвецькій та Старокостянтинівській.  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter