Новини
Суспільство

Хмельницький поліцейський оркестр вийшов із самоізоляції

Для 21 музиканта оркестру Головного управління Нацполіції у Хмельницькій області завершився період самоізоляції.

Утримуватися від контактів оркестрантам потрібно було від 12 до 26 березня, оскільки саме тоді вони повернулися з відрядження у Німеччину.

Закордоном оркестр мав перебувати з 4 до 24 березня та брати участь у міжнародному фестивалі військової музики. Проте вже 11 березня відрядження довелося перервати після оголошення канцлером країни Ангелою Меркель про заборону проведення масових заходів. За словами керівника колективу Віктора Шайди, на той момент у 90-мільйонній Німеччині було зафіксовано 117 випадків інфікування COVID-19, паніки у країні не спостерігалося, а додаткових обмежувальних заходів влада ще не запровадила.  

Єдине, що кинулося в очі: у всіх громадських місцях та вбиральнях мило замінили на санітайзер. Тоді також функціонували кафе й ресторани. На кордоні Німеччини та Польщі на той момент не було ніяких додаткових заходів. Ані поліція, ані санепідслужби нас не спиняли. Була тільки перевірка українських прикордонників – вони сканували температуру”, – пригадує Віктор Шайда.  

Після повернення у Хмельницький оркестранти одразу вирушили у відомчий медичний заклад МВС, де їх обстежила група епідеміологів-інфекціоністів у захисних костюмах. Музикантів приймали в окремому кабінеті, по одному. У жодного учасника колективу не виявили ніяких ознак вірусного захворювання. Після чого за порадою медиків оркестранти мали дотримуватися режиму самоізоляції.

На щастя, у всіх учасників колективу була можливість самоізолюватися та не виходити  за межі житла. Я одразу повідомив вдома про те, що можу бути потенційним вірусоносієм. Тому мав окремі паперові рушники, окремий посуд. Помешкання постійно провітрював. Продукти  весь цей час купував мій син, який жив в окремій від мене кімнаті. Щодня я контролював свою температуру. Вже за тиждень стало зрозуміло, що зі мною все гаразд. Але всі 14 днів я, як й інші учасники колективу, таки відбув. Також користувався маскою, мив щоразу руки. Окрім того обробляв їх антисептиком. І до цього часу ми у колективі та у родинах дотримуємося цього: доторкнувся до якоїсь поверхні – обробив руки.  При контакті з людьми досі носимо маски. Але при прогулянці вулицею маска не потрібна. Ми дотримуємося  розумних рекомендацій МОЗ та відомих авторитетних експертів, – зазначив керівник оркестру.  

27 березня усі учасники колективу знову  приступили до виконання службових обов’язків.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter