Новини
Бізнес

Як карантин вплинув на бізнес Хмельницького

Першими, хто переорієнтувався, стали заклади громадського харчування. На час карантину хмельничанам заборонено відвідувати кафе та ресторани. Проте їжу можна забирати їз собою чи забирати додому.

Уже два тижні серед містян набирає популярності сервіс “Yedoc”. Його мета – швидко доставляти смаколики з кафе та ресторанів. Один із засновників сервісу Сергій Яцишин розповідає: з початком карантинку кількість закладів харчування, готових до співпраці, збільшилася. Зросла і кількість користувачів, що замовляють їжу.

Власниця однієї з кав’ярень Ольга Маркович приєдналася до сервіcу “Yedoc” нещодавно. Вона зазначає, що у зв’язку з вимушеними канікулами не звільнила жодного працівника. Під час роботи тут вони усі дотримуються правил гігієни:

“Ми провітрюємо приміщення, дезінфікуємо всі найбільш контактні місця. В кінці зміни протираємо спеціальними засобами столешні, кавову машину… Клієнтам пропонуємо страви, які пройшли термічну обробку в понад 250 градусів. Це – сирники, круасани, печиво, запіканки”, – розповідає Ольга.

У зв’язку з карантином приватна підприємиця Тетяна Баско вже пів місяця не має прибутку. У “Дитячому світі” вона продавала вишиванки та сувеніри. Жінка розповідає: вижити під час вимушеної відпустки буде нелегко:

“Підприємець завжди розраховував на власні сили. Ми навпаки давали податки завжди державі. І коли сталася в країні така велика біда, підприємці залишилися самі з собою, зі своїми проблемами один на один”.

Пільги на час карантину для хмельницьких підприємців запровадила міська рада. Зокрема, власники малого та середнього бізнесу, які припинили роботу з 17 березня, не платитимуть за оренду комунального майна. Також не платитимуть місту власники кафе за літні майданчики, які мали б працювати з 1 квітня. А ще для підприємців діятиме програма відшкодування відсотків під залучені кредити на інвестиційні проекти. З початку року на це з міського бюджету використано майже 2 мільйони гривень. Скористалося програмою 21 підприємство.

Всіх, хто торгує на комунальному ринку “Ранковий”, звільнили від сплати за утримання місця, а це понад дві з половиною тисячі торгових місць.

Як повідомив заступник міського голови Володимир Гончарук, з подібним проханням міськрада звернулась до керівників інших ринків.

Через те, що ринки зараз не працюють, міський бюджет зазнає втрат. Щодня скарбниця недоотримує близько чотирьох мільйонів гривень.

Детальніше у сюжеті ТРК “Місто”

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter