Новини
Бізнес

Бізнес на карантині: як планують виживати хмельницькі підприємці

Про свої карантинні канікули та плани на майбутнє розповіли підприємці Хмельницького. Вимушене припинення діяльності мало різний вплив на сфери бізнесу. Проте чи не найвідчутніше ситуація позначилася на тих, хто працює у царині громадського харчування, розваг та туризму.     

Наші ресторани не стали працювати на доставку, бо  у Хмельницькому і так достатнього закладів, які готують піцу і роли. Ми ж, оплативши податки у березні, не маємо за що платити у квітні. І ось там буде дірка. Загалом ресторане господарство – це не просто офіціанти і кухарі. Це сфера, де зайнято значно більше людей: електриків, фахівців з вентиляції, маркетологів, дизайнерів. Ще один бік проблеми: студенти, які у нас працювали і зараз сидять без роботи, перший тиждень гуляли-відпочивали. Зараз починають питати, коли на роботу? Це покоління не готове до такого життя і не знає, що таке брак грошей. А накопичувати вони не звикли.  Раніше більшість із них брала додатково кошти у батьків. Ледь не у кожного другого вони були на заробітках. А тепер ті повернулись і явно не скоро хтось кудись поїде, оскільки закордоном і своїх достатньо. Навіть після скасування карантину багато чого зміниться: починаючи з оплати праці , взаємозв’язку орендаря з орендодавцем, – розповідає хмельницька рестораторка Олена Пенкаль.

Тимчасово паралізований і туристичний бізнес. Він одним з перших почав реагувати на наслідки пандемії. Та, ймовірно, не одразу оговтається навіть після закінчення обмежувальних заходів.

Туризм «накрився» повністю. Як зовнішній, так і внутрішній. І реінкарнація цієї сфери відбудеться не одразу. Деякі туристи, втративши вкладені кошти, надалі стануть подорожувати з обережністю. Для інших – нічого не зміниться. Бо ж були і такі, котрі навіть після початку епідемії не відмовлялися від поїздок закордон. Після карантину внутрішній туризм може пожвавитися завдяки студентам, школярам та їхнім батькам, які святкуватимуть випускні. Що до самого турбізнесу, то вже зараз час зрозуміти:  покладатися лише на такий вид підприємницької діяльності не варто. Треба мати додаткові варіанти заробітку, – розмірковує хмельницький гід та краєзнавець Ігор Байдак.

Під час карантину скасували і святкування урочистих подій. А відтак без роботи нині і дотичні до цієї царини фахівці. Зокрема, фотографи.

Кількість замовлень фотосесій зменшилася, щойно почався карантин. На сьогодні їх немає зовсім. А замовлені попередньо – скасовані. Люди лише цікавляться про сесії наперед. Але зараз ніхто нічого не може сказати ні щодо вартості зйомки, ні щодо того, коли нарешті можна буде знову взагалі вийти на вулицю з фотоапаратом.  Хоча є й такі хмельничани, які готові хоч сьогодні фотографуватися. Проте я і моя сім’я дотримуємося карантину, тому що переживаємо за близьких. Думаю, для фотографів все  повернеться у звичне русло після карантину. Адже люди завжди хотітимуть зберігати важливі моменти життя, – впевнена фотографиня Олександра Малютіна.

Нагадаємо, раніше Хмельницький міський голова Олександр Симчишин розповів про поступки місцевої влади задля підтримки бізнесу під час карантину.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter