Новини
Суспільство

Хмельничани та імбир: чи оголосять у місті «війну» цінам?

У Хмельницькому жваво обговорюють імбир та обурюються невиправдано високими цінами на нього у деяких торговельних точках міста.

Запустили обговорення перепостом у Фейсбук своєрідного флешмобу з Одеси під назвою #СТОПбариги та #жуйсам. На фото (невідомого, щоправда, походження) імбир та цінник «800». Що означає ця цифра, не зовсім зрозуміло, але меседж під цим фото більш ніж конкретний:

Давайте всі разом покараємо спекулянтів!!!! Скориставшись Всесвітньої бідою вони показали своє обличчя! Не купуй #імбир найближчий місяць. Бий баригу!!! Невже ми не можемо відрегулювати самі? Упевнений можемо. Не буде попиту і ціна полетить, а вони «попадуть»! Буде їм урок! Поділися! Ми зможемо! Доводили не раз. #разомСила

Отож, мова про імбир та про його вартість. Реакція хмельничан не забарилася. Містяни в коментарях традиційно обурюються діями продавців та діляться цінами і «точками» продажу імбиру. До 800 у Хмельницькому вартість специфічного кореня не дотягує – найбільший цінник, про який згадують хмельничани, – 500 гривень. Щоправда, такі ціни, кажуть, здебільшого, виставляють у кіосках. У супермаркетах він, судячи з коментарів, дорожче 200 гривень не коштує. Хоча дехто вважає, що й така вартість – зависока.

Мешканці різних українських міст показують у соцмережах ціни не лише на імбир, а й на лимони, які теж вважають порятунком від нового вірусу.

Чи оголосять хмельничани «війну» імбирю, наразі, не зрозуміло. Тим часом у столиці журналісти спробували розібратися, звідки взявся такий ажіотаж та чому саме імбир нині став таким популярним.

Схоже, «імбирний хайп» стартував в середині березня після того, як китайський лікар Лю Хуншен заявив одному з закордонних ЗМІ, що імбир може допомогти при коронавірусі, повідомляє ТСН.   

Згідно з інформацією, яку я отримав з Китаю, скажу: поїжте імбиру, додайте його в чай і пийте. Це дуже добре допомагає. Імбир кип’ятіть і пийте його відвар кожен день. Два рази на день. Це точно допоможе вам і вилікуватися, і не хворіти потім, – прокоментував тоді лікар.

Після цього інтернет-видання одне за одним почали публікувати новини про нібито «панацею» від небезпечного вірусу, тим самим, ймовірно, давши старт підвищеному попиту на спецію, про яку чимало людей до цього, можливо, й не чули.

Довести зв’язок між заявою китайського лікаря та ростом цін на імбир насправді неможливо. Швидше за все, причина його подорожчання набагато простіша. По-перше, правило «попит народжує пропозицію» ніхто не відміняв. По-друге, коронавірус, від якого з допомогою імбиру прагнуть врятуватися українці, опосередковано вплинув на підвищення його ціни.

Як пояснив Громадському радіо директор Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко, імбир везуть, здебільшого з Китаю. Доставка займає від місяця до двох. Лимони, які разом з імбирем, теж користуються чималим попитом, переважно доставляють з Туреччини. Через закриті кордони і заборону в’їзду іноземним водіям наразі поповнити запаси неможливо. А українці, які під час карантину чимало часу проводять в Інтернеті, замість перевіряти інформацію, яку вичитують там, створюють ажіотаж, скуповуючи лимони та імбир, тим самим пробиваючи прогалини у запасах продавців.  

Чим корисний імбир? Приправа містить кілька різновидів ефірних масел, що додають характерний аромат, а також смолисті речовини, так звані гінгероли, джерело гострого пекучого смаку. У рослині містяться вітаміни A, B, С, мікроелементи – магній, залізо, кальцій, цинк, калій, фосфор. При регулярному вживанні в розумних межах корисні властивості імбиру особливо сприятливо діють на травну систему. Стимулюється апетит, виділення шлункового соку, що допомагає впоратися з нетравленням, відрижкою, попередити виразкову хворобу шлунка. Посилюється мозковий кровообіг, збільшується активність щитовидної залози з вироблення гормонів.

Зверніть увагу! Лікарі застерігають: вживання імбиру в надмірних кількостях може призвести до опіку слизової та викликати печію. Імбир сприяє виділенню шлункового соку, тож може спровокувати появу хронічного гастриту або загострити його.

Отож, від коронавірусу імбир не врятує. Ліків від смертельної інфекції наразі не існує, але вчені активно працюють над розробкою таких препаратів. Тому мийте руки, залишайтеся вдома та не панікуйте.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter