Новини
Здоров’я

У Хмельницькому зменшуються запаси крові

Кількість подолян, які бажають стати донорами, під час карантину суттєво скоротилася.

Середньокарантинний показник людей, які приходять здати кров у Хмельницький обласний центр служби крові, – 10-15 людей. До карантину щодня донорів було, в середньому,  до півсотні. А бували дні, коли кров здавали до 70 мешканців області.

Зі зменшенням донорів у центрі скоротилися запаси крові.

Запаси всіх груп крові зменшуються, але дефіцитних, яких не вистачало постійно, зараз в наявності є 2-5 доз. Це одно-дводенний запас. Раніше, до карантину, у нас їх було порядка 20-30 доз, – розповідає заступниця директора КНП «Хмельницький обласний центр служби крові» Людмила Щербатюк.

Наразі в області проживає майже 7 000 почесних донорів. Це ті, хто здали кров більше 40 разів. А також п’ятеро заслужених донорів – вони своєю кров’ю поділилися понад 100 разів. Загалом у базі даних центру тисячі донорів, які здають кров регулярно. Коли виникає критична ситуація, їм телефонують і просять прийти. В період карантину, кажуть у центрі, це доводиться робити майже через день.

Найбільша потреба наразі – у третій та четвертій негативних групах. Кров людина може здавати не частіше, аніж раз на два місяці.

Донором крові може бути людина, яка досягла 18-річного віку та не має хронічних захворювань. Після вірусної хвороби має минути не менше місяця. Після прийому антибіотиків або лікарських препаратів – не менше двох тижнів. Якщо була онкологія або важкі клінічні захворювання, людина не може бути донором, – пояснює лікар-терапевт центру Альона Протичко.  

Також одне з основних протипоказань – якщо людина перенесла вірусний гепатит.

Здавати кров для людського організму корисно, кажуть лікарі. Це є певний стрес для організму, відтак після донації включається процес відновлення крові, утворюються нові клітини, що стимулює, в тому числі, імунну систему.

Нагадаємо, в умовах роботи транспорту під час карантину у режимі спецперевезень уряд дозволив їздити у міському громадському транспорті потенційним донорам. Для цього їм достатньо показати посвідчення донора або довідку від медзакладу, що направляє людину на здачу крові.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Читайтет також: Голова Хмельницької ОДА став донором

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter