Новини
Здоров’я

Як забезпечені кисневими концентраторами медичні заклади Хмельниччини?

У лікарнях Хмельниччини є в наявності 64 кисневі концентратори. Це менше 63% від загальної потреби лікарень у такому обладнанні.

Про це у відповіді на запит повідомила заступниця голови Хмельницької облдержадміністрації Оксана Ситницька.

До переліку цього обладнання не внесена Хмельницька міська інфекційна лікарня. Там нині, за інформацією начальника міського управління охорони Бориса Ткача, є сім кисневих концентраторів. Потреба у них формується з розрахунку: 1 прилад – на 6 лікарняних ліжок. Ще сім мають інші медзаклади міста: три – Хмельницька міська лікарня, три – Хмельницька міська дитяча лікарня, один концентратор є у лікувально-діагностичному центрі. Окрім того, п’ять приладів за угодою мають надійти у Хмельницький до 31 травня. Їх розподілять між декількома лікарнями міста.

Кисневий концентратор призначений для  виробництва концентрованого медичного кисню з навколишнього повітря, який поділяється на кисень і азот методом адсорбції. Саме цей прилад  використовуються для додаткової персональної кисневої терапії у пацієнтів з порушеннями дихальної функції. Про те, що медичні заклади області потребують такого обладнання наприкінці березні говорив голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет. При цьому станом на 28 квітня у Хмельницькій міській інфекційній лікарні, яка є базовою для лікування інфікованих коронавірусом із середнім та важким перебігом захворювання, до кисневих концентраторів під’єднані двоє пацієнтів. 

Кисень до палат подається по спеціальній системі трубок, вентилів. Але коли цієї системи у палаті нема, тоді і потрібен кисневий концентратор. Наразі ми зарезервували багато кисню.  Там, де є така можливість, ми його використовуємо. На сесії міської ради передбачено також виділення коштів для придбання кисневого концентратора разом з компресором. І тоді навіть не потрібно буде балонів з киснем, – пояснює начальник міського управління охорони здоров’я Борис Ткач.  

14 з 64 наявних наразі у лікарнях області приладів (китайського виробництва), за даними облдержадміністрації,  придбали під час карантину. Найбільше у карантинний період придбали кисневих концентраторів для комунального некомерційного підприємства «Кам’янець-Подільcька міська лікарня». До березня 2020 року у закладі був лише один такий прилад. Наразі їх вже дев’ять. Водночас – це менше 53% від потреби.

Для придбання кисневих концентраторів використовували різні джерела фінансування: кошти районних і місцевих бюджетів та благодійну допомогу.

Органи місцевого самоврядування є вільними у визначенні бюджетних програм у межах бюджетного законодавства. Зокрема, можуть прийматися програми мотивації працівників, програми підтримки, дооснащення закладів охорони здоров’я, забезпечення медичним обслуговуванням тощо, – зазначила Оксана Ситницька у відповіді на запит.

Окрім того, для медичних закладів області за бюджетні кошти придбали засобів індивідуального захисту на понад 1,4 мільйона гривень. Значна кількість таких речей надійшла і від організацій, установ, підприємств та різних закладів як благодійна безкоштовна допомога. Найбільше засобів захисту отримала Хмельницька міська інфекційна лікарня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter