Новини
Новини ОТГ

Добровільне об’єднання громад на Хмельниччині перетворилося на примусове

Мешканці Красилівського, Ізяславського та Старокостянтинівського районів обурені перспективним планом об’єднаних територіальних громад.

Одних визнано самостійними, однак їх приєднують до міст. Інші ж населені пункти, навпаки, виявили бажання стати частиною великих громад.   

Жителі села Щиборівка Красилівського району бажають приєднатися до райцентру, однак їхню думку до уваги не беруть.

Відбулося жахливе порушення чинного законодавства України. Кабінет Міністрів України, який розробив методику, сам же ту методику і порушив. Не лише історично, а й згідно з чинним законодавством село Щиборівка ближче до Красилова. І громада з Кузьмином, з Михайлівцями не є перспективною абсолютно. Чому порушено принцип добровільності, що передбачено Конституцією та законом? Це питання судових та правоохоронних інстанцій, – коментує депутатка Хмельницької обласної ради Наталя Вишневська.

Аналогічна ситуація і на Ізяславщині – люди хочуть до райцентру, однак їхня думка знівельована.

Кардинально інакша історія на Старокостянтинівщині – тут люди переконані: їм краще буде без міста. Понад 40 мільйонів гривень до бюджету спроможні зібрати самі. Відтак, зуміють забезпечити потреби населення.

В нас є рішення про приєднання до нас Самчиків, про приєднання Ладигів. Ми по всіх показниках, яким має відповідати громада, набрали найвищий рівень. Ми найбільш економічно спроможні. Бюджет у нас прораховується на громаду – 42 мільйони. Це дуже великий бюджет. Ми набираємо кількість населення, ми набираємо школи. У нас в одних Сахнівцях садочок – на 80 дітей, – пояснює голова Сахнівецької ОТГ Алла Яснюк.

Розділяють позицію про недоречність приєднання проти людської волі до Старокостянтинова і депутати Хмельницької обласної ради. Кажуть, це порушує всі права населення.

Із проханням максимально посприяти у внесенні змін до цього питання звернулися і до голови Хмельницької ОДА Дмитра Габінета, і до голови обласної ради Михайла Загородного.

Постанова, яка була прийнята, вже опублікована. Комусь вона подобається, комусь – не подобається. Вона відрізняється від тих пропозицій, які дійсно вносилися спільною робочою групою, яка діяла в рамках Хмельницької обласної державної адміністрації, яка запропонувала існування 59 ОТГ на території Хмельниччини. Але бачимо, що є результат – це повне право було Кабінету Міністрів України. Якщо є незадоволені сторони, то вони можуть скористатися процедурами, передбаченими чинним законодавством, – прокоментував Дмитро Габінет.

За словами представників громади, відповідні звернення будуть направлені у Кабінет Міністрів України. А за необхідності звертатимуться і до суду, адже люди на місцях краще знають, в якій громаді їм буде комфортніше.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський   

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter