Новини
Культура

У центрі Хмельницького відкопали унікальні артефакти

Келихи, скляні філіжанки для кави та залишки кухонного посуду – на будівництві, що на перетині вулиць Соборної та Староміської знайшли чимало артефактів, які розкривають таємниці старого Проскурова.

Археологічний нагляд за риттям котловану представники обласного відділу охорони пам’яток історії та культури здійснюють на підставі укладеного із забудовником договору.

Я очікував, що ми натрапимо на рів і вал саме так званого «Нового міста». Тобто побудованого Станіславом Влодеком на початку XVII століття. Але вийшло дещо по-іншому, – коментує старший науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії та культури ХОНМЦКіМ Володимир Захар’єв.

Світлона цю сторінку історії міста можна буде пролити, якщо раптом на Староміській на місці забудови 60-х років ХХ століття вирішать зводити щось новіше. Однак поки такої перспективи нема, каже Володимир Захар’єв.

Тим часом, чимало цікавих відкриттів подарувало згадуване вище будівництво.

Фактично було знайдено залишки будинку, який було побудовано на початку ХХ століття. Потім знайдено сліди житла, яке побудоване, швидше за все, на початку XIX століття і згоріло, очевидно, під час пожежі 1808 року. Нижче було те, що найдорожче для археологів – смітник, – каже краєзнавець.

Саме на цьому смітнику знайшли речі XVIII – початку XIX століть. Найцінніший експонат, який трапився науковцям буквально у перший день досліджень, – це половина скляного ядра.

Виявляється, були й скляні ядра. Щоправда, там була своя технологія обстрілу. Вони використовувалися, здебільшого, для обстрілу укріплень. Очевидно, це одне з ядер, яке не поцілило ні у що тверде, і таким чином збереглося, – пояснює науковець.

Ще одну знахідку відкопали на глибині чотирьох метрів. У землі знайшли шматок кераміки, якій півтори тисячі років. Тобто зараз історія Хмельницького пересувається з 1431 до VI-VIII ст. н.е.

Більше половини котловану ще не викопано, відтак науковець сподівається, що попереду на дослідників минувшини міста чекає ще не одна, не менш цікава за попередні, знахідка.

Знайдені на будівництві артефакти у подальшому передадуть у музей історії міста Хмельницького.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter