Новини
Офіційно

Влада Хмельницького обмежує права перевізників

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України зобов’язало виконавчий комітет Хмельницької міської ради припинити антиконкурентні дії.

Як встановило Відділення, Хмельнциький виконком визначив умовою конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування наявність власної або орендованої виробничо-технічної бази, розміщеної на відстані не більше, як 20 кілометрів від місця формування рейсу, що могло призвести до обмеження конкуренції.

Ця умова передбачена додатком 2 рішення від 09.08.2018 року №632 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 06.09.2017 року №607 «Про затвердження Порядку організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницький, типової форми Договору про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, встановлення Умов конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому та втрату чинності рішень виконавчого комітету».

У чинних нормативно-правових актах, що регулюють діяльність у сфері транспорту, відсутня норма щодо обов’язкової прив’язки місця розташування матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання – перевізника до території обслуговування (місця формування рейсу).

Тобто перевізники – претенденти, за умови відповідності інших умов конкурсів з перевезення пасажирів в звичайному режимі руху у м. Хмельницький, мають бути допущені до участі цих конкурсах незалежно від місця розташування їх матеріально-технічної бази.

Разом з тим перевізники, які здійснюють діяльність на товарному ринку з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування у районах, що межують з містом Хмельницький, зокрема, Красилівському, Ярмолинецькому, Деражнянському тощо, але виробничо-технічна база яких знаходиться на відстані більше ніж 20 кілометрів від місця формування рейсу, є потенційними конкурентами учасників даних конкурсів, проте не мають змоги взяти у них участь.

Крім того, організатор не зазначає, як саме має вираховуватись відстань від місця формування рейсу.

Отже, діями виконавчого комітету Хмельницької міської ради звужено кількість потенційних суб’єктів господарювання – перевізників, які спроможні взяти участь у конкурсах, що може призвести до обмеження конкуренції під час проведення конкурсів з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах у м. Хмельницькому. Виконавчий комітет Хмельницької міської ради у двомісячний строк зобов’язаний припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом приведення умов для участі у конкурсах з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування у м. Хмельницькому у відповідність до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 року №1081.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter