Новини
Дозвілля

Любителям раків – “зелене світло”. Вилов дозволено!

Любителі ловлі раків дочекались – з 1 липня на Хмельниччині дозволено добування цих безхребетних.

М’ясо річних раків цінне і користується постійним попитом через чарівний смак та біологічну цінність. Але встановлення обмежень на вилов раків є дуже важливим, для того щоб не завадити їх розмноженню і линці, так, як панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости безхребетній тварині, тому процес його скидання є просто необхідним для розвитку особин.

Нагадуємо, що дозволено ловити одній особі за одну добу перебування на водоймі не більше 30 шт. раків на загальних водоймах та не більше 50 шт на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Лов раків дозволяється:

  • ручним збиранням;
  • раколовкою-“хапкою” з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм;
  • волосінню з приманкою і рогаткою;
  • “розщіпом” – не більше п’яти снастей на ловця.

Допустимий розмір раків від 10 см. – вимірюється від лінії з’єднання середини очей до кінця хвостових пластин.

Незважаючи на те, що з 01 липня 2020 року дозволено ловити раків, все ж є деякі заборони. Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, лов річкових раків забороняється: у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. За вилов раків протягом заборони передбачена адміністративна відповідальність за частиною 3 статті 85 Кодексу про адміністративні правопорушення, що становить штраф у 170 гривень. Також відповідальність за частиною 4 статті 85 передбачає штраф від 340 до 680 гривень з конфіскацією знарядь вилову. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 гривень за кожного незаконно виловленого рака.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства.

В Управлінні Держрибагентства у Хмельницькій області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (068) 384-98-10. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства, Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів прохання повідомляти за вказаним номером телефону.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter