Новини
Події

Люди проти танків: у Шепетівці не хочуть військової техніки на вулицях

Мешканці двох вулиць райцентру перекрили дорогу військовій техніці, яку ремонтують на ДП “Шепетівський ремонтний завод”, а випробовують на місцевому полігоні.

Протистояння шепетівчан та військової техніки досягло активної фази днями, коли люди перекрили дорогу, якою зазвичай рухаються важкі машини, та намагалися не пропустити їх на полігон.

За словами містян, проблема наявності військової техніки на вулицях міста, зокрема, полягає в тому, що руйнуються дороги, якими вона рухається. А зважаючи, що шлях – грунтовий, після дощів та під вагою важких машин він перетворюється на болото. Крім того, під землею пролягають старі комунікації, які можуть бути пошкодженні через надмірну вагу транспорту.

Випробовують техніку, зокрема, пристрілюють її, на території кар’єру, розташованого неподалік будинків. Тож до руйнування шляхів додаються ще й вибухові хвилі від пострілів гармат, встановлених на самохідних установках. І це, за словами людей, шкодить їхнім помешканням.

До місця конфлікту того дня прибула поліція. За словами правоохоронців, у водіїв військової техніки є всі необхідні документи, а маршрут – затверджений. Проте місцеві мешканці вважають, що танки та інша армійська техніка має діставатися до полігону в обхід жилих кварталів, повідомляє Голос України.

Продовжили шукати вихід з ситуації того дня у міській раді. Очільник Шепетівки Михайло Полодюк пояснив: маршрут руху військової техніки дійсно визначений та затверджений. Щоправда, 40 років тому. У листі, що тоді надав ремонтний завод, зазначалося: тиск техніки на ґрунт та шум двигунів відповідають нормам.

За словами директора ДП “Шепетівський ремонтний завод” Олега Турінського, керівництво підприємства не ставило собі за мету спричиняти незручності місцевим мешканцям.

Тривають перемовини з представниками міської влади щодо обрання альтернативного маршруту, обладнання окремої дороги для бронетехніки чи якихось інших варіантів залагодження цього конфлікту, – прокоментував директор заводу виданню АрміяInform після інциденту.

Також Олег Турінський додав: на підприємстві є чіткий цикл ремонту і відновлення озброєння та військової техніки. До нього, зокрема, входять і випробування на полігоні.

Ми готові до діалогу й готові до конструктивних пропозицій, вивчимо й розглянемо всі запропоновані варіанти, які допоможуть досягти компромісу, – констатував керівник підприємства.

До слова, певний час військова техніка діставалася до полігону не через житлові квартали, а територією колишнього м’ясокомбінату. Проте власнику земельної ділянки це не сподобалося, тож машини повернулися на старий маршрут.

В результаті, сторони конфлікту таки досягли компромісу. Заводчан попросили використовувати лафети, які захищатимуть дорогу від руйнування гусеницями. Крім того, вони мають частіше вирівнвати шлях за допомогою грейдера.

Цей варіант вирішення проблеми – тимчасовий, поки підприємство виконує держзамовлення з ремонту техніки, необхідної фронту. Коли між замовленнями буде перерва, спробують організувати інший шлях, який не спричинятиме незручностей шепетівчанам.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter