Новини
Дозвілля

Як Купальська ніч хмельничан об’єднувала

Традиційне святкування містичного свята предків – Івана Купала – цьогоріч, пори всі карантинні перестороги, стало найбільш відвідуваним за всі попередні роки.

Через актуальні карантинні обмеження організатори відмовились від широкомасштабної рекламної компанії, проте програму святкування урізноманітнили новими перформансами та учасниками, розповів начальник управління культури і туризму ХМР Артем Ромасюков,

Першим «провідником» святкування стало встановлення на головній вулиці міста – Проскурівській – купальського дерева. Крім того, всім, хто потрапив опівдні до «дерева-бажань» могли отримати безкоштовно найголовніший атрибут древнього свята – купальський вінок.

Після шостої вечора епіцентром купальських розваг традиційно став берег Південного Бугу – територія парку «Молодіжний».

І коли більшість хмельничан ще насолоджувались купанням у річці та іншими пляжними розвагами, окремі родини та молодь розпочали підготовку до свята – плетіння віночків.

На творчу допомогу першим гостям дійства прийшли одразу два творчі етно-колективи: «Ладовиці» та «Ладосвіти».

Учасники ансамблів влаштували пісенну ходу, під час якої виконували старовинні купальські обрядові пісні та наспіви.

Згодом пісенні колективи перемістились на головну сцену свята. Після кількох етно-оповідок та музичних творів, естафету перформансу пісні передали ансамблю «Барви». Репертуар колективу відрізнявся естрадним виконанням та, крім тематичних купальських творів, був насичений святковими народними піснями.

Окрему уваги учасників дійства привернула оригінальна фотозона у вигляді купальського віночка. Черга охочих зробити святкову світлину не спадала до кінця дійства.

Але найочікуванішим заходом вечора стало вогняне шоу від артистів театру вогню та світла «Zlights». Так, спеціально під «Купальську ніч» підкорювачі вогню підготували унікальну святкову програму прямо на водах Південного Бугу.

Для втілення ідеї була використана стилізована галера, в якій містичні русалки, мавки та водяний, в оточенні факелів й вогняних віял вітали містян. Крім того, святкове шоу доповнювали мовчазні лісовики на катамаранах, а герб Хмельницького був прикрашений сяянням вогняних пушок та феєрверкових запалів.

Завершенням святкування став спільний кіноперегляд під відкритим небом української стрічки «Пекельна Хоругва».

Тож і у карантин хмельничани не позбавили себе задоволення як слід відзначити прадавнє свято феєрії і віри у чарівництво природи.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter