Новини
Екологія

Впорядкувати «сміттєве питання» Хмельниччині допоможуть європейські партнери

Де, чому і за які кошти має бути полігон твердих побутових відходів, а також завод з їх переробки – таку стратегію поводження з ТПВ втілить регіональний план. Хмельниччина першою в Україні матиме його через 9 місяців.

Наразі Європейський банк реконструкції та розвитку визначив переможця тендеру, який розроблятиме цей проект в області. З бюджету на це коштів не виділятимуть.

Домовилися з ЄБРР і з нашими європейськими партнерами, які разом з ЄБРР працюють, про кредит на будівництво сміттєпереробного комплексу і про грант на реконструкцію сміттєзвалища. Зараз кредитні кошти – це 23,5 мільйона євро, грант – це 5 мільйонів євро. В рамках цієї співпраці ЄБРР фактично допоміг нам отримати ще грантові кошти окремо на підготовку регіонального плану управління побутовими відходами, – прокоментував Хмельницький міський голова Олександр Симичшин.

Над розробкою регіонального плану працюватиме компанія світового рівня «Seureca Veolia». Лише за 2018 вона реалізувала майже 300 подібних проектів.

В цьому проекті ми дуже раді запропонувати свій досвід, свої знання у створенні ефективних систем поводження з відходами, які є також оптимальними з точки зору витрат. Всі питання будуть вирішуватися комплексно при розробці регіонального плану управління відходами. Це для області, частиною якого обов’язково буде місто Хмельницький, – зазначила координаторка проектів у країнах СНД компанії «Seureca Veolia» Тетяна Ключко.

Торік в рамках програми ЄБРР «Зелені міста» Хмельницький став четвертим в Україні, де стартував проект модернізації інфраструктури твердих побутових відходів.

Я розумію, що це спільна справа, яку треба зробити, тому що програма поводження з відходами – це не лише побудова сміттєпереробного заводу тут, на території Хмельницького, а це можливості взагалі для управління відходами в цілому в області, а також розвитку промисловості. Тому що від цього залежить і отримання оцінки впливу на довкілля для деяких промислових підприємств в майбутньому, – прокоментував голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет.

У 2017 році Україна ухвалила Національну стратегію управління відходами до 2030-го. Згідно з нею в області будуть визначені кластери – території, які б утворювали мінімум 100 тисяч тон відходів на рік.

У співпраці з обласним департаментом природних ресурсів та екології до процесу розробки регіонального плану долучиться і Офіс проекту «Розумне довкілля Хмельницький».

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Хмельницький – “Зелене місто”

Хмельниччина першою в Україні матиме Регіональний план поводження з твердими побутовими відходами. Впродовж наступних 9-и місяців над ним працюватиме компанія світового рівня Seureca Veolia. Вона стала переможцем тендеру, який провів Європейський банк реконструкції та розвитку. Регіональний план стане чіткою стратегією, яка визначатиме де в області будуть розташовані полігони ТПВ і заводи з їх переробки. Торік у рамках Угоди про підготовку кредитного фінансування з Європейським банком реконструкції та розвитку Хмельницький став четвертим містом держави у програмі ЄБРР “Зелені міста”. #Хмельницький, #Хмельницька_міська_рада, #Хмельницька_обласна_державна_адміністрація, #Регіональний_план_поводження_з_ТПВ_Хмельницької_області, #Програма_ЄБРР_Зелені_міста, #Розумне_довкілля_Хмельницький

Опубліковано МТРК "Місто" Четвер, 16 липня 2020 р.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter