Новини
Екологія

Використані хмельничанами маски не утилізують

Від початку пандемії комунальники Хмельницького фіксують зниження потрапляння пластику та збільшення кількості масок та гумових рукавичок на полігоні твердих побутових відходів міста.

Одна маска розкладатиметься, залежно від складу, з чого вона зроблена, до 5 років. Важливо їх не викидати по одній, а збирати, згодом – утилізувати.

Користується протягом 2-х місяців багаторазовим респіратором екоактивістка Олександра Андрощук.

«Спочатку використовувала маски з тканини, але узимку вони не встигали висохнути, тому згодом перейшла на респіратор. Його не потрібно прати, а треба обробляти спеціальним спреєм, типу антисептика, там не повинно бути хлору», – коментує Олександра.

Яка є небезпека від масок для навколишнього середовища розповів, голова Хмельницької обласної організації Українського товариства охорони природи Юрій Рєзніков.

«В екології є таке слово “засмічення”. Маски ведуть до засмічення природного середовища. Різні підприємці, самі люди починають творити ті маски з того, що є під рукою, тобто сьогодні сказати однозначно, з чого його зроблено, напевно ніхто не зможе, а це також небезпека», – додає еколог.

Еколог має рекомендації, як слід поводитись з цими відходами:

«Перше – організувати збір скрізь, в селах особливо. В селищах, невеличких райцентрах, в містах можливо збирають, викидають за звалище, ніхто не знає чи то добре, бо вітром потім все одно розносить, але хоч є видимість якась, що збір відбувається, в селах його немає»

Детальніше у сюжені Суспільного:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter