Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому вперше за 50 років ремонтують двори біля будинків

Щоб прибудинкові території у місті були впорядковані, потрібно виділяти близько 50 мільйонів на рік

На вулиці 4 Новій у Гречанах триває капітальний ремонт. Тут оновлюють одразу чотири прибудинкові території. Стільки техніки та будівельників мешканці старих двоповерхівок не бачили ніколи.

Це вперше за 52 роки нам роблять ремонт, – кажуть хмельничани. І додають: дуже вдячні, бо такого двору у них не було ніколи.

Донедавна двори будинків та вулиця біля них виглядали жахливо. Асфальтне покриття було зруйноване і поросло травою. Найбільшою проблемою прибудинкових була відсутність водовідведення. Через це у дворах стояли калюжі, а вода стікала під фундаменти будинків.

Директор підприємства-підрядника Норайр Месропян розповідає: почали з того, що виставили водовідвід та встановили ливнівки. Ще одна проблема – будинки низько посаджені, тому довелося подумати, як зробити так, аби вода стікала правильно.

Перед асфальтуванням ремонтникам довелося знімати кілька старих шарів покриття та діставати торф з-під грунту. Подекуди копали вглиб по пів метра. Наразі на прибудинкових уже збудований новий суцільний тротуар, облаштовано клумби. Нині асфальтують проїжджу частину.

Капітальний ремонт чотирьох прибудинкових територій обійдеться бюджету міста в 1 200 000 гривень.

З 2016 року на слуху були прибудинкові території цих будинків. Зробити одну, а іншу не зробити можливості не було. Відтак в 2020 році на прибудинкових територіях 4 Нова, 1, 3, 5 і 7 є один новий суцільний тротуар, одна велика прибудинкова і клумби, які мешканці зможуть зробити гарними зеленими зонами, – розповідає начальник управління ЖКГ Василь Новачок.

Цього року у місті запланували капітально відремонтувати 20 прибудинкових територій. Коштів на це у бюджеті заклали майже 15 мільйонів гривень. Щоб прибудинкові території у місті були впорядковані, потрібно виділяти близько 50 мільйонів на рік, каже Василь Новачок. Наразі ж найкритичніше усувається, але багато що не вдається зробити через брак коштів.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter