Новини
Освіта

Чи зміниться вартість навчання у вузах Хмельницького?

З нового 2020-2021 навчального року впроваджується індикативна, тобто, мінімальна, собівартість контрактного навчання в вищих навчальних закладах.

За словами директора департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Олега Фасолі, Кабмін прийняв постанову про індикативну ціну.

“Вона говорить про те, що з цього року вартість контрактника не може бути меншою за вартість навчання студента на бюджетній формі навчання. Це ціна, яка є індикатором для того, щоб формувати на її основі ціни за плату за навчання на певних спеціальностях», – розповідає Олег Фасоля.

Індикативна вартість навчання не може перевищувати трьох середніх зарплат людей у регіоні. У різних ВНЗ може бути різне зростання в залежності від того, яку ціну виставив виш за навчання на контрактній основі.

У Хмельницькій гуманітарно-педагогічні академії не відбулось зростання вартості навчання через те, що в них і до того вартість контрактної форми відповідала собівартості, роз’яснює ректорка Інна Шоробура.

Ректор Хмельницького університету управління та права Олег Омельчук каже, що у них також не піднялась вартість за навчання:

«В нас в університеті є три спеціальності, які підпадають під індикативну вартість: право, фінансова справа, менеджмент. Вона в нас і так в попередні роки становила ту суму, яка на сьогодні поглинається індикативною вартістю».

Ректор додає, що вбачає позитив у запровадженні такого розрахунку вартості навчання, тому що дає можливість конкурувати з іншими вищими навчальними закладами на належному рівні.

У вартість навчання контрактника входить оплата праці викладачів, методичних та технічних матеріалів та комунальні послуги.

«Склалася така тенденція в Україні, що ВНЗ формують вартість на навчання для контрактників, яка є значно нижчою ніж вартість навчання студентів, які навчаються за бюджетним замовленням. І це призводить до того, що частину витрат навчання контрактників здійснюють коштом передбачених бюджетами державним чи обласним. Вищі навчальні заклади свідомо намагаються зменшити вартість навчання шляхом залучення викладачів нижчої кваліфікації, бо їм треба менше платити і це призводить до зниження якості навчання», – пояснює Олег Фасоля.

Таку ціну встановлюють для спеціальностей, які є найбільш популярними серед випускників, їх – 38. Зокрема це: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій, деякі спеціальності сфери охорони здоров’я (стоматологія, фармація, педіатрія тощо).

У 2020 році мінімальна вартість навчання за контрактом складатиме 60 відсотків від держфінансування на одного студента вишу, у 2021 – 70 відсотків, а у 2022 – 80.

Детальніше у сюжеті “Суспільного”:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter