Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС працюють над підвищенням потужності реакторної установки

На Хмельницькій АЕС тривають планові роботи з підвищення дозволеної теплової потужності реакторних установок енергоблоків до 101,5%.

Такі роботи проводяться на всіх майданчиках компанії “Енергоатом”. Їхня основна мета – збільшення виробітку електроенергії атомними енергоблоками.

Це зовсім не означає, що досягати цього маємо будь-якою ціною. Обов’язковою і незмінною умовою залишається дотримання всіх норм безпеки та проектних меж, – прокоментував головний технолог ХАЕС Руслан Кариков.

За словами фахівця, на атомній станції проводиться поступове підвищення потужності реакторної установки першого енергоблока. Спочатку на 1%, наступного дня ще на 0,5%. Тривають дослідження, підтвердження характеристик обладнання і накопичення інформації для можливості подальшої експлуатації енергоблока саме на потужності 101,5%.

На майданчику кожної з вітчизняних АЕС визначено пілотний енергоблок для реалізації проекту з підвищення потужності реакторних установок. На Хмельницькій таким став перший енергоблок. До кінця поточного року тут планують пройти етап дослідної експлуатації на потужності 101,5%, а набутий досвід пізніше застосувати, виконуючи аналогічні роботи на другому енергоблоці. За сприятливих обставин, тобто проведення певних модернізацій, позитивний результат на другому мільйоннику розраховують отримати вже в наступному році, повідомляють в ІЦ ВП “Хмельницька АЕС”.

Щодо порогової межі підвищення потужності, головний технолог, зокрема, зауважив, що цим питанням переймаються по всьому світу. На енергоблоках ВВР-440 вже успішно освоїли потужність 105, 107 і 108%. На тисячниках, які експлуатуються у нас, в Росії уже вийшли на 104%. Для досягнення такого рівня потужності необхідні чималі капіталовкладення і модернізація відповідного обладнання.

Очікувати на введення енергоблока №1 в промислову експлуатацію з можливістю працювати на потужності 101,5% варто після результативного проходження етапу дослідної експлуатації.

Ми отримаємо можливість збільшити виробництво електроенергії у періоди, коли енергосистема готова її від нас прийняти. Відтак, заробити більше коштів і спрямувати їх на розвиток, в тому числі підвищення рівня безпеки енергоблоків, – підсумував Руслан Кариков.

Читайте також: Міський голова Нетішина занепокоєний долею ХАЕС

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter