Новини
Здоров’я

Хмельничан з COVID-19 госпіталізуватимуть не лише у міську «інфекційку»

Проведення масових заходів не сприяє покращенню епідситуації, вважає голова Хмельницької ОДА.

У Хмельницькій інфекційні лікарні станом на вечір 17 серпня  перебуває 150 пацієнтів з коронавірусом. При цьому потужність закладу – 155 ліжкомісць для таких хворих. Саме за таких умов лікарня зможе надавати ефективні медичні послуги. Про це заявив голова Хмельницької облдержадміністрації Дмитро Габінет під час брифінгу. Ще двоє інфікованих COVID-19 краян лікуються у Дунаєвецькій ЦРЛ,  один такий пацієнт – у Славутській.

Пріоритет госпіталізації до Хмельницької інфекційної лікарні  надаватиметься тим особам, які проживають  у Хмельницькому або навколо. Але цей заклад вже вичерпав запас вільних місць. І зараз хмельничани мають шанси лікуватися в інших населених пунктах області, – зазначив Дмитро Габінет.

На Хмельниччині від квітня 2020 року зафіксовано 35 летальних випадків, пов’язаних із захворюванням на COVID-19. Про останній, 35-й, випадок повідомили сьогодні. Його посмертно підтвердили у 65-річної пацієнтки Шепетівської райлікарні.

Серед нових інфікованих  – працівниця хмельницького слідчого ізолятора. Жінка від 6 серпня перебувала вдома, тому коло контактних осіб в її випадку мінімальне. Решта нещодавно виявлених випадків, за словами голови ОДА, – це контактні особи тих, у кого COVID-19 виявили раніше.

Від березня на Хмельниччині зареєстровано  1633  інфікованих. 70 відсотків з них одужали. Наразі Хмельниччина, за рішенням Державної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, у зеленій зоні.

З  огляду на темпи поширення захворювання колір зони Хмельниччини може змінитися. Державна комісія ТЕБ та НС прийняла рішення на два тижні. Але воно може переглядатися, якщо у цьому є певна необхідність. Я вважаю, що масові заходи аж ніяк не сприяють тому, щоб ситуація покращувалася. Ще такими темпами ми проживемо місяць і побачимо, що ситуація є критичною, – вважає Дмитро Габінет.

Нагадаємо, оновлені правила адаптивного карантину у зеленій зоні передбачають заборону на:

  •  перебування у громадських будівлях та у громадському транспорті без масок
  • перевезення пасажирів у кількості більшій, ніж кількість сидячих місць
  • проведення масових заходів з розрахунку більше 1 людини на 5 квадратних метрів
  • роботи кінотеатрів із заповненістю понад 50%.

При запровадженні жовтого рівня діють обмеження на:

  • роботу після 24 та до 7 години розважальних закладів та місць громадського харчування, крім доставки на винос
  • відвідування установ соціального захисту, де перебувають люди похилого віку
  • діяльність хостелів
  • проведення масових заходів у закладах харчування для  понад 20 осіб

У разі, якщо в окремих містах і районах області запроваджено помаранчевий або червоний рівень небезпеки, і ці райони та міста становлять 75% всього населення області, то помаранчевий рівень діятиме для всієї області загалом.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter