Новини
Культура

Силу та яскравість українського живопису представили хмельничанам

Одразу два мистецькі проєкти, що демонструють актуальні тенденції українського живопису відкрили у Хмельницькому.

Так, напередодні у музеї історії міста Хмельницького відбулось відкриття персональної виставки викладача Хмельницької школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Вадима Піщерського.

В експозиції виставки «Простір без меж» гостям презентували живописні експерименти майстра з фактурою, кольором та художніми засобами.

«Не обмежуй себе тим, що в тебе є. Спробуй щось нове. Зазирни у потаємні куточки своєї душі. Згадай мрії дитинства. Відкрий себе для світу і самого себе. Ти здивуєшся…» – таким «рецептом» окреслює зміст виставки сам художник.

В свою чергу мистецтвознавці зазначають, що у концепції виставкового проекту автор в якості мистецької ідеї творчого мислення в сучасному урбаністичному середовищі, аби виявити шляхом мистецької мови у вигляді інсталяції, організації простору об’ємними об’єктами, відчути і спробувати передати сам зміст незалежного існування як філософського осмислення самого себе.

Пейзаж та натюрморти, портретний жанр в рамках експозиції присвячений майбутньому святкуванню Дня незалежності України.

Головним сюрпризом арт-гостини став майстер-клас від самого художника по створенню абстрактного твору у техніці інтуїтивного живопису.

В якості арт- інструментів автор обрав для себе акрилові фарби та власні пальці.

Як зазначив Вадим Піщерський, такий метод  дотику до фактури створює абсолютне нове розуміння і матеріалу, і очікуваного від роботи над ним результату:

«Дійство є символом здійснення певного наміру за будь-яких умов, досягнення певної мети навіть за відсутності необхідного інструменту», – наголошує художник.

Ще одна зірка сучасного мистецького світу України – абстракціоніст, член Національної Спілки художників України Петро Лебединець в якості спеціального гостя Джаз-Фест Поділля завітав з персональною виставкою до нашого міста.

Експозиція виставкового проекту «Світлоритми живопису Петра Лебединця» розмістилась в приміщенні виставкової зали дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Художник працює у не фігуративному напрямі вже понад 20 років. Роботи Петра Лебединця експонуються на багатьох всеукраїнських та міжнародних виставках, резиденціях та фестивалях.

Музей історії мистецтв у Відні, Нью-Йоркський Метрополітен-музей, Представництво ООН в Женеві, Кельні, Цюриху, Базелі, Барселоні прикрашають роботи Петра Лебединця.

Яскраві й насичені кольорові площини з проявленою фактурою та гармонією поєднань відтінків захоплюють та надихають.

Кожна картина в рамках виставки присвячена музиці у всіх проявах, стилях та напрямках.

Мистецтвознавча спільнота наголошує, що живопис митця є легко впізнаним, адже його головний персонаж – колір. Саме колір у своїй повнокровній самодостатності формує лад усього полотна, гру його відтінків, нюансів, сполучень, площин і фактур у чисельних комбінаціях й утворює монументальні і водночас вишукані гармонійні композиції.


Відчути світ джазу у співзвучності кольорових нот живопису Петра Лебединця можна до 21 вересня.

Автор: Ольга Нікітіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter