Новини
Суспільство

У Хмельницькому житловий будинок розколюється навпіл

Перші тріщини у будівлі з’явилися ще шість років тому, проте у владі лише зараз готуються до проведення ремонтних робіт.

Мешканці будинку, які проживають за адресою проспект Миру, 76/1 щоночі моляться, аби вранці прокинутися неушкодженими. З п’ятого по перший поверх їхній будинок тріщить по швах.

Як розповідають хмельничани, перші тріщини з’явилися ще 6 років тому. Тоді це були ледь помітні щілини, зараз же вони подекуди сягають кількох сантиметрів.

Тріщини, які починаються з даху, оперізують будинок з обох боків, проходять через сходові клітини та прилеглі до них квартири. На третьому поверсі поруч з вікном на місці руйнування зсувається цегла.

Ми живемо як на пороховій бочці. Щодня ми думаємо, чи ми впадемо, чи ні, – розповідає мешканка будинку Олена.

У квартирах ситуація – надкритична. Ще одна жителька небезпечної будівлі, Наталя, боїться залишати дітей вдома самих, адже у розколину, що на підлозі її коридору, вже можна помістити долоню.

В ширину вона вже більше двох сантиметрів, а в глибину – близько восьми, – розповідає жінка, демонструючи на камеру, як її рука заглиблюється у дірку в підлозі.

Дірки та щілини є ледь не в кожному помешканні біля розколу. Люди кажуть – стіни розсуваються швидкими темпами.

В одній з квартир щілина проходить через кухню. Поруч – газова колонка, а пісок та пил сиплються зі стін та стелі на плиту та у посуд.

Мешканці кажуть – вони неодноразово зверталися до домкому та управління ЖКГ і просили допомоги. Робота ніби розпочалася, проте у результаті отримали лише так звані паперові «маячки» на тріщинах. Начальник управління ЖКГ Василь Новачок запевняє: капітального ремонту люди все ж дочекаються.

Цього року була розроблена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт будинку, яка наразі проходить державну експертизу. Я думаю, за тиждень-другий вона з експертизи вийде, після чого ми оголосимо тендер на проведення робіт з укріплення цього будинку, – прокоментував посадовець.

Проект планують розділити на дві частини. Перша стосується укріплення будинку металевими стяжками, інша – зміцнення фундаменту. Головне, аби його реалізацію не поставили на паузу, адже лік уже йде не на місяці.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Нагадаємо, нещодавно у Хмельницькому під новобудовою у мікрорайоні Озерна вночі стався зсув грунту.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter