Новини
Події

Хмельницький жакемар на вежі змінив мелодію

Жакемар на годинниковій вежі кінотеатру  “Планета” тепер замість “Проскурівського вальсу” виконує “Червону калину”. Музика, які і раніше,  лунає  чотири рази на день: о 9, 12, 15 та 18 годині. Заміна відбулася через ситуацію з авторськими правами.

“Ми отримали листи від власників  пісні “Проскурівський вальс” про те, що вони  не надавали дозволу на використання і хочуть отримувати якісь кошти з міського бюджету. Грошей на це у нас нема. Відтак, цінуючи інтелектуальну власність, ми змінили мелодію. Чому “Червона калина” – я не знаю. Пісню обрали працівники відділу благоустрою управління ЖКГ. Інших варіантів мелодії ми не розглядаємо”, – прокоментував начальник міського управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.

Нагадаємо, двометрову рухому фігуру на вежі встановили у грудні 2019 року. Над створенням жакемара працював львівський годинникар Олексій Бурнаєв. Тоді ж замінили і годинник. Фігуру сурмача виготовили  за кошти міського та обласного бюджетів та за підтримки громадських організацій. “Родзинка” обійшлася у 300 тисяч гривень.

Авторка “Проскурівського вальсу”  – поетеса, композиторка й співачка Надія Пукас. Пісню вона створила у співпраці з хмельницьким композитором та аранжувальником Іваном Пустовим. “Проскурівський вальс” лунав з годинникової вежі протягом багатьох років – ще до оновлення годинника та встановлення фігури жакемара. 

“Червона калина” вважається  українською народною піснею та маршем січових стрільців. Також її виконували підрозділи УПА.

Світлана Русіна.

Автор: Ірина Беднаровська

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter