Новини
Освіта

Підтримувати фінансово освіту мешканці Хмельниччини не зобов’язані

Віддаючи дитину до школи або в дитячий садок, батьки досить часто стикаються з досі розповсюдженою практикою збору коштів на потреби навчальних закладів. Проте на Хмельниччині, як і по всій Україні, за належні умови в освітніх закладах відповідає виключно місцева влада. І саме вона повинна забезпечити дітям якісний та комфортний навчальний та виховний процеси.

«Чи вважаєте ви практику зборів коштів у навчальних закладах, які надають початкову і середню освіту, порушенням права на безоплатну освіту?» – з таким запитанням до Офісу уповноваженої ВРУ з прав людини постійно звертаються батьки школярів та дітей, що відвідують дитячі садочки.

Відповідь на це донині актуальне питання дає регіональний представник уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

Конституцією України та законодавством встановлено, що початкова та середня освіта в Україні є безкоштовною, а відтак ніхто не має права вимагати коштів від учнів та їх батьків.

Право на освіту — одне з основних соціально-культурних прав людини, яке закріплено в багатьох міжнародних документах. Зокрема, стаття 26 Загальної декларації прав людини проголошує, що кожна людина має право на освіту. Освіта повинна бути безкоштовною, хоча б початкова і загальна.

 В Україні право на безоплатну повну загальну середню освіту гарантоване Конституцією, стаття 53 якої передбачає: «Повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам».

Отже, будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними коштів чи їх примушування до придбання інвентаря, обладнання, проведення ремонтів у класах є прямим порушенням положень Конституції та законів України, та є неприпустимим.

Виключно місцева влада відповідає за належні умови в школах. Ремонтні роботи має проводити власник – територіальні громади в містах, областях. Адміністрація школи, вчителі не можуть вимагати від батьків ні коштів, ні особистої участі у проведенні ремонтних робіт. Також і батьківські комітети не мають таких повноважень, оскільки їх рішення, в тому числі щодо збору коштів, виконуються лише на добровільних засадах.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про повну загальну середню освіту» батьки мають право утворювати різні органи батьківського самоврядування (в межах класу, закладу освіти, за інтересами тощо). Батьки можуть розглядати будь-які питання і приймати рішення, крім тих, що належать до компетенції інших органів управління чи органів громадського самоврядування закладу освіти. Рішення органу батьківського самоврядування виконується батьками виключно на добровільних засадах.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter