Новини
Політика

Партії на Хмельниччині ігнорують гендерні квоти

Через недотримання гендерної квоти Шепетівська міська ТВК відмовила в реєстрації списку кандидатів у депутати від Хмельницької обласної організації політичної партії «Наш край». Натомість Славутська міська ТВК, попри порушення вимоги закону про гендерну квоту, зареєструвала кандидатів від Хмельницької регіональної організації партії «Опозиційна платформа – За життя». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На своєму засіданні 28 вересня 2020 року Шепетівська міська ТВК прийняла рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати від Хмельницької обласної організації політичної партії «Наш край». Як повідомив спостерігачеві ОПОРИ заступник голови Шепетівської міської ТВК Сергій Месь, причиною відмови стало порушення правил формування єдиного та територіальних виборчих списків, а саме недотримання гендерної квоти.

За словами спостерігача, якому надали можливість ознайомитися в присутності заступника голови із оригіналом подання «Нашого краю», в єдиному виборчому списку кандидатів у депутати Шепетівської міської ради партія подала 33 кандидати, на 31 місці розташувався кандидат-чоловік, а на 32 та 33 – жінки. У територіальному списку виборчого округу №2 партія висунула 9 осіб, на місцях із 6 по 9 – кандидатки.

Проте згідно з частиною 9 статті 219 Виборчого кодексу України у разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Крім того, в територіальному списку виборчого округу №1 партія висунула в першій п’ятірці одну жінку та чотирьох чоловіків. Однак під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). Така вимога зазначена в частині 9 статті 219 Виборчого кодексу України.

Як повідомила секретар Шепетівської міської ТВК Наталія Марченко, станом на 12 годину 30 вересня представники партії відмову не оскаржували. Уповноважена особа від Хмельницької обласної організації партії «Наш край» Ольга Славута ситуацію не прокоментувала. Спершу жінка пообіцяла перетелефонувати спостерігачеві ОПОРИ, однак не зробила цього, а відтак не відповідала на дзвінки.

Славутська міська ТВК на своєму засіданні 25 вересня 2020 року, незважаючи на недотримання гендерної квоти в списку кандидатів, поданих Хмельницькою регіональною організацією партії «Опозиційна платформа – За життя», зареєструвала кандидатів у депутати Славутської міської ради від цієї політичної сили.

Як інформує спостерігач ОПОРИ, в першій п’ятірці єдиного списку партії «Опозиційна платформа – За життя» до Славутської міської ради, що був оприлюднений на інформаційному стенді комісії (на фото), – лише чоловіки. Так само розташувалися кандидати і в оригіналі подання, з яким спостерігачеві дозволили ознайомитися в присутності заступниці голови комісії Оксани Гибалюк.

У ТВК не прокоментували причини такої ситуації і відмовились надавати спостерігачеві копію списку «Опозиційна платформа – За життя» до Славутської міської ради.

Представник регіональної організації партії «Опозиційна платформа – За життя» Сергій Пономарьов 30 вересня в розмові з комунікаційницею ОПОРИ у Хмельницькій області зазначив, що про цей випадок йому відомо. За його словами, це вина ТВК, що про невідповідність списку вимогам партійців не повідомили завчасно і вони не змогли його виправити.

«Ситуація така, що вони б могли повідомити нас за добу, але вони дотягнули до останнього, і сьогодні ми вже нічого не можемо зробити», – сказав Сергій Пономарьов.

Наразі невідомо, чи планує хто-небудь із суб’єктів виборчого процесу оскаржувати рішення Славутської  міської ТВК.

Відповідно до частини 1 статті 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення, встановленого цим Кодексом, порядку висування кандидатів.

Як зазначено в частині 4 статті 230 Виборчого кодексу України, рішення про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови повинно містити вичерпні підстави відмови. Копія цього рішення не пізніше наступного дня після його прийняття видається (направляється) представнику організації партії (у разі висування такої особи організацією партії) та кандидату в депутати, кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови (у разі самовисування).

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter